Στο Ρέθυμνο βρέθηκαν σήμερα Παρασκευή 8 Απριλίου αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ., στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Κρήτη εδώ και λίγες ημέρες, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη.

Στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Κρήτης και του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνης με θέμα «Γιατί τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ (νυν ΚΕΦΙΑΠ) πρέπει να μεταφερθούν στον τομέα της Πρόνοιας»; 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι «τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ ήταν η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε, από τη μεταπολίτευση και έπειτα, στην Κοινωνική Πρόνοια. Τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, που δημιουργήθηκαν με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών αποθεραπείας, αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης ατόμων με αναπηρία τείνουν να αφανιστούν μετά την υπαγωγή τους στα Νοσοκομεία και τη μετονομασία τους σε ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ, αφού αντιμετωπίζουν την έλλειψη στελέχωσης επιστημονικού προσωπικού, αλλά και την καταπάτηση των χώρων τους από τα νοσοκομεία. Από την πρώτη στιγμή της μεταφοράς τους το 2011, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά επιτακτικά την επιστροφή τους, είχε αγωνιστεί για αυτό το θέμα ενάντια στην τότε κυβέρνηση, ενώ είχε υποδεχθεί θετικά τις προεκλογικές υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης, που υποσχέθηκε αυτή τη δίκαιη επιστροφή».

Ο κ. Βαρδακαστάνης μάλιστα τόνισε ότι η μεταφορά των ΚΕΚΥΚΑμεΑ είναι σήμερα ακόμη περισσότερο χρήσιμη και απαραίτητη, λόγω του μεγάλου κύματος προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και χρειάζονται στήριξη και βοήθεια. Για αυτό το λόγο τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, με περαιτέρω χρηματοδότηση από την ΕΕ, ώστε να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των καιρών, της οικονομικής κρίσης και της προσφυγιάς.

«Εδώ από το Ρέθυμνο καλώ τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη, να τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης! Τα Κέντρα Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία, αποτέλεσμα διαρκούς αγώνα του αναπηρικού κινήματος, να επιστρέψουν στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, ώστε να λειτουργήσουν για το σκοπό που δημιουργήθηκαν, δηλαδή για την αποϊδρυματοποίηση και κοινωνική επανένταξη των ατόμων με αναπηρία». 

Στην εκδήλωσα παρέστησαν και μίλησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, ο κ. Γ. Βιδάκης, Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Κρήτης, ο κ. Δ. Τσαχάκης, Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνη, ο κ.  Καναβάκης, Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, η εκπρόσωπος της αντιπεριφερειάρχη κ. Λιονή κ. Μαρία Κάβαλου, εκπρόσωπος του Συλλόγου  Γονέων – Κηδεμόνων και Φίλων των Ατόμων, Παιδιών και Ενηλίκων με Αναπηρία «ΑΓΑΠΗ», εκπρόσωπος του Νοσοκομείου Ρεθύμνου κ.α. 

Τέλος, αύριο Σάββατο 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση της Ε.Γ. της Ε.Σ.Α.μεΑ. με την ΠΟΜΑμεΑ Κρήτης και με όλους τους αναπηρικούς φορείς της Περιφέρειας Κρήτης, στην αίθουσα διαλέξεων της ΠΟΜΑμεΑ. ( Σολωμού 14, τηλ. 2810-343008 Ηράκλειο).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook