Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επιτυχία της μεγάλης συναυλίας αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, που χθές το βράδι οργάνωσαν εργατικά και υπαλληλικά σωματεία και φορείς της πόλης μας. Απλοί άνθρωποι κάθε ηλικίας, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, νέα παιδιά συνέρρεαν με κούτες, τσάντες και κάθε είδους δέματα στην πλατεία Μικρασιατών. Ευτυχώς που οι οργανωτές είχαν και εφεδρικό χώρο προσωρινής αποθήκευσης της υλικής βοήθειας και φορτηγάκια να την μεταφέρουν γιατί η αίθουσα της πολιτικής προστασίας που είχε προβλεφθεί είναι αμφίβολο αν θα ήταν επαρκής. Οι μεγάλες προσφορές, που έγιναν από επιχειρήσεις και από την Ιερά Μητρόπολη συγκεντρώνονται ακόμη. Τις επόμενες μέρες η βοήθεια αυτή θα συσκευαστεί σε παλέτες και θα αποσταλεί στα σωματεία της Αθήνας, που θα αναλάβουν την διανομή της στους καταυλισμούς των προσφύγων. 

Άριστο όμως ήταν και το μουσικό ταξίδι που επιφύλαξαν στους συμπολίτες μας οι εκλεκτοί καλλιτέχνες, που με μεγάλη προθυμία και ανιδιοτελώς πήραν μέρος για να στηρίξουν τον ευγενικό σκοπό της. Ο Κώστας και ο Μανόλης Βερδινάκης, ο Βαγγέλης και ο Νίκος Γκαλονάκης, ο Μανόλης Κακλής, ο Κακουδάκης, ο Μανωλιούδης Γιώργης και ο Χαλκιαδάκης, ο Μπικάκης Στέλιος, ο Μενέλαος και Γιώργης Νταγιαντάς, ο Βασίλης ο Σκουλάς, ο Τζαγκαράκης Λευτέρης, ο Φασουλάς Γιώργης και ο Καλλέργης Κωστής

Ακόμη και η καθυστέρηση που παρουσιάστηκε με τον συγχρονισμό των ηχητικών με τόσο πολλά συγκροτήματα, στα πρώτα 5 λεπτά είχε ξεχαστεί. Οι πανέμορφοι ήχοι της κρητικής λύρας και του λαούτου, οι παλιές και νέες (για το σκοπό της συναυλίας) μαντινάδες, το «προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου» του αείμνηστου Ανωγειανού βοσκού και λαϊκού ποιητή Μίχαλου Σταυρακάκη, το «πότε θα κάμει ξαστεριά» με το οποίο όλοι μαζί οι καλλιτέχνες έκλεισαν τη συναυλία,  τα διαλεκτά ποιήματα, σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης. Έστειλαν μεγάλα μηνύματα κοινωνικών αγώνων, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς απέναντι στους καταπιεσμένους, ειρήνης και φιλίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς της γης. 
Στη σύντομη ομιλία του εκ μέρους των οργανωτών της βραδιάς ο κ Μ. Μανουσογιάνης, μέλος της διοίκησης του ΕΚ και δημοτικός σύμβουλος, αφού ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους, τους καλλιτέχνες, και όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της όμορφης αυτής βραδιάς υπογράμμισε την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται τις τελευταίες μέρες από την προσπάθεια εφαρμογής των αποφάσεων της ΕΕ, για εγκλωβισμό των προσφύγων, για μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ψυχών, για κατάργηση των διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα των προσφύγων.

«Τα σπασμένα αυτών των καταστάσεων πάντα προσπαθούν να τα φορτώνουν στο λαό. Γι’ αυτό και από τη σημερινή μας συναυλία δεν στέλνουμε μόνο το μήνυμα της υλικής στήριξης των προσφύγων αλλά και την απαίτησή μας να ανατραπούν οι αποφάσεις εγκλωβισμού. Να ανοίξουν οι δρόμοι και μάλιστα με απευθείας μεταφορά από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες προορισμού τους. Να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Να ξαναβρούν τους γονείς τους τα ασυνόδευτα παιδιά»

Καυτηριάζοντας την απουσία της κυβέρνησης και του κράτους σημείωσε «Δεν θα υπήρχε φαγητό, γάλα για τα παιδιά, αν δεν κινητοποιούνταν οργανωμένα τα συνδικάτα, οι φορείς, αλλά και μεμονωμένα, άνθρωποι με ευαισθησία, για να προσφέρουν απλόχερα την αλληλεγγύη τους». «Τα τεράστια προσφυγικά ρεύματα είναι παράγωγο των επεκτατικών, των ιμπεριαλιστικών πολέμων» που τους διαχώρισε από τους αμυντικούς και απελευθερωτικούς  Γίνονται για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς που ανήκουν στους λαούς, για να αναρωτηθεί: «Αλήθεια τι κερδίζουν τα εκατομμύρια των ανέργων, των άστεγων της Αμερικής από αυτούς τους πολέμους; Απολύτως τίποτα ή πιο σωστά ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση. Οι μόνοι που κερδίζουν και γι’ αυτό τους επιβάλουν είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, η ακόρεστη δίψα τους για μεγαλύτερη οικονομική δύναμη για περισσότερα κέρδη κι ας μην έχουν τι να τα κάνουν. Το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες και για την Ελλάδα φυσικά. Η εμπλοκή μας γίνεται με την προσδοκία κάποιου μεριδίου από την πίτα των ανταγωνισμών για λογαριασμό των εγχώριων ομίλων αλλά και πάλι σε βάρος του λαού μας». Η χώρα μας είναι στο επίκεντρο μιάς πύρινης λαίλαπας που ξεκινά από την Ουκρανία, περνά απ’ τη Συρία και καταλήγει στη Λιβύη. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και γίνονται μεγαλύτεροι όσο η κυβέρνηση μας εμπλέκει περισσότερο με την παραχώρηση των βάσεων, με την ανάληψη της επιμελητείας των αμερικανονατοικών επεμβάσεων. «Να γιατί έχει μεγάλη σημασία μαζί με τον αγώνα για τα εργασιακά μας δικαιώματα να παρεμβαίνουμε αποφασιστικά σε αυτές τις εξελίξεις και με σταθερό οδηγό την φιλία την αδελφοσύνη όλων των λαών».

Αξίζει τέλος να επισημάνουμε την άρτια οργάνωση της χθεσινής εκδήλωσης που στηρίχτηκε στην φιλότιμη και εθελοντική δουλειά μελών των σωματείων αλλά και φοιτητών, που χωρισμένοι σε ομάδες (συγκέντρωσης υλικής βοήθειας, τεχνικής υποστήριξης, καλλιτεχνικού προγράμματος) με τα ανάλογα καρτελάκια στο πέτο συνέβαλαν αποφασιστικά στην τάξη και επιτυχία της συναυλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 45 λεπτά μετά την λήξη δεν υπήρχε ούτε σκουπιδάκι στην πλατεία.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook