Η αίτηση που υπέβαλε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προς την ΡΑΕ για τη χορήγηση άδειας παραγωγής σταθμού συνδυασμένου κύκλου, στην περιοχή Αθερινόλακκος της Σητείας, ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο και την ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην Κρήτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε χθες στον Τύπο, η εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέβαλε προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση για τη χορήγηση Άδειας Παραγωγής Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου, ονομαστικής ισχύος 187,462 MWe, διπλού καυσίμου στη θέση Αθερινόλακκος Σητείας Κρήτης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατηγικός σχεδιασμός του ομίλου προβλέπει την εγκατάσταση πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η σχετική αίτηση αναμένεται να κατατεθεί αργότερα εντός του έτους.

Σε πρώτη φάση, το πλωτό τέρμιναλ θα τροφοδοτήσει τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σε δεύτερη φάση και το δίκτυο ΦΑ του νησιού όταν βεβαίως αυτό κατασκευαστεί.  Ενδεχομένως, θα τροφοδοτεί και κάποιες από τις μονάδες της ΔΕΗ, εφόσον γίνουν οι σχετικές μετατροπές.

Η εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κρήτη θα έχει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη και είναι ένα πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων και των κατοίκων του νησιού.

Το θέμα της ανάπτυξης του ΦΑ στο νησί αναμένεται να συζητηθεί και κατά την διημερίδα που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης, στις 22-23 Απριλίου, στο Ηράκλειο, για την παρουσίαση της μελέτης για τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook