Το αίτημα δημάρχου της Κρήτης, μετά τον Παναγιώτη Κουρουμπλή βρίσκει σύμφωνο και τον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά

Υιοθετούν τα αρμόδια Υπουργεία το αίτημα του δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου για την παραχώρηση μέρους των εσόδων από τις εισπράξεις των αρχαιολογικών χώρων

Προχωράει θετικά στα συναρμόδια Υπουργεία το αίτημα του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη για την παραχώρηση μέρους των εσόδων από τις εισπράξεις των αρχαιολογικών χώρων, από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Αναστηλώσεων υπέρ των εκάστοτε Δήμων που στις περιοχές τους υπάρχουν και λειτουργούν οργανωμένοι αρχαιολογικοί-επισκέψιμοι χώροι. Για το θέμα ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Εσωτερικών-Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος είχε υποστηρίξει την πρόταση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Κρήτη. Μάλιστα ο δήμαρχος Οροπεδίου υπέβαλλε στον Υπουργό και γραπτά το σχετικό αίτημα για το οποίο είναι πλέον σύμφωνος και ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Στο  έγγραφο ειδικότερα που παρέδωσε ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης στον Υπουργό Εσωτερικών-Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παναγιώτη Κουρουμπλή επισημαίνονται μεταξύ άλλων: 

«Σας αιτούμαι, ως αρμοδίου Υπουργού αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την υιοθέτηση της πρότασης μου για την παραχώρηση μέρους των εσόδων από τις εισπράξεις των αρχαιολογικών χώρων, υπέρ των αντίστοιχων Δήμων με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση των ίδιων αρχαιολογικών χώρων, τόσο για τις καθημερινές ανάγκες και επιβαρύνσεις αυτών (π.χ. διαχείριση απορριμμάτων, οδοποιία κλπ) όσο και για υποστηρικτικές δράσεις  ανάδειξης του εκάστοτε αρχαιολογικού χώρου σε επίπεδο υποδομών, προβολής αλλά και σύνδεσής τους με την τοπική κοινωνία δημιουργώντας ένα συμμετοχικό δίκτυο προστασίας και ανάδειξής τους μέσω των Δήμων. Μία τέτοια λύση ανταποδοτικού τέλους θα ενίσχυε τις υποδομές αλλά και τις υπηρεσίες προς την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και θα λειτουργούσε πολλαπλασιαστικά για τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων λόγω της συγκεκριμένης ανταποδοτικότητας, εφόσον αυτά θα επανεπενδύονται δεσμευτικά προς εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων χώρων. Αφορμή για την πρωτοβουλί, αποτέλεσε η αναγκαιότητα που προέκυψε για την παραχώρηση μέρους των εσόδων από τις εισπράξεις του Δικταίου Άντρου, του μυθολογικού σπηλαίου γέννησης και ανατροφής του Δία που βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Ψυχρού του Δήμου μας». 

Ο δήμαρχος τέλος συγκέντρωσε και παρέδωσε στον αρμόδιο Υπουργό τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την επισκεψιμότητα-έσοδα του αρχαιολογικού χώρου ζητώντας να τεθεί σε εφαρμογή, πιλοτικά για το Δικταίον Άντρον, το σχετικό αίτημα.