Τελευταία ενημέρωση: 20:34

Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπου νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αρχών της γειτονικής χώρας. Η βροχή που άρχισε να πέφτει φαίνεται πως λειτούργησε «πυροσβεστικά», με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από το σημείο του φράχτη, απ’ όπου ξεκίνησαν το πρωί τα επεισόδια.

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από την εκτεταμένη, συνεχή χρήση δακρυγόνων από τις αρχές της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νεαρός πρόσφυγας από το βόρειο Ιράκ, «να μην μπορούμε να μείνουμε ούτε μέσα στη σκηνή». Πολλοί πρόσφυγες έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τη νύχτα, ανάβοντας φωτιές, ενώ σιγά σιγά έχει αρχίσει να σχηματίζεται ουρά στη διανομή φαγητού.

Τα επεισόδια στην Ειδομένη

Σκοπιανοί αστυνομικοί επιδόθηκαν σε συνεχείς ρίψεις δακρυγόνων στον αυτοσχέδιο καταυλισμό στην Ειδομένη, σε μια προσπάθεια να διαλυθεί η συγκέντρωση περίπου 200 προσφύγων, που παρέμεναν μπροστά από τον φράκτη, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, όπου ξεκίνησαν στις 11.30 το πρωί επεισόδια.

Οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ έριξαν νερό με υδροβόλο όχημα και εκσφενδόνισαν δακρυγόνα αρκετά μέτρα μέσα στο ελληνικό έδαφος, με κίνδυνο να πάρει φωτιά κάποια από τις σκηνές που είναι δίπλα στον φράχτη..

Τραυματισμούς προσφύγων στην Ειδομένη από σφαίρες καουτσούκ ανέφεραν μέλη των Γιατρών των Χωρίς Σύνορα, που τις τελευταίες ώρες έχουν περιθάλψει δεκάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά.

«Τα περισσότερα από τα περιστατικά σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλεί η χρήση χημικών, αλλά έχουμε και κάποιους τραυματισμούς, που μας δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες από καουτσούκ», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλος των ΓΧΣ, διευκρινίζοντας ότι σοβαρός τραυματισμός δεν έχει καταγραφεί, αν και σε 2 ή 3 περιπτώσεις χρειάστηκε διακομιδή τραυματιών με το ΕΚΑΒ.

Νωρίτερα, οι πρόσφυγες είχαν προσπαθήσει να ρίξουν τον φράκτη και να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Όταν σε κάποια σημείο το κατάφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ τους απώθησαν, πίσω προς την ελληνική πλευρά. Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να πέρασαν, στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, σε ελληνικό έδαφος, από την ελληνική αστυνομία διευκρινίζεται ότι ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άρα είχαν περιθώριο να κινηθούν.

Σημειώνεται ότι χθες μοιράστηκε στους πρόσφυγες φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, καλώντας τους να επιχειρήσουν μαζικά να περάσουν τα σύνορα. Από τις 10 το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

Η επίσημη θέση της πΓΔΜ

Την ίδια στιγμή, η επίσημη θέση της πΓΔΜ για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή είναι πως «τρεις ομάδες μεταναστών, αποτελούμενες από 500 έως 700 άτομα, τα οποία βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, προσπάθησαν σήμερα να περάσουν παράνομα και με τη βία στο έδαφος της ΠΓΔΜ», όπως ανέφερε αρμόδιος παράγοντας από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τρία διαφορετικά σημεία, προκαλώντας φθορές στον προστατευτικό φράχτη. Από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) ανέφεραν ότι ομάδες προσφύγων και μετανάστες από τον καταυλισμό στην Ειδομένη προσπάθησαν να κόψουν ορισμένα σημεία του αγκαθωτού φράχτη και έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι οποίες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, η κατάσταση, στην παρούσα φάση, είναι υπό έλεγχο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook