Το απόγευμα της Τετάρτης (30/3) πραγματοποιήθηκε στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στέλιου Μανωλιούδη “Διός τάφος, Κρήτη-Σικελία| Μύθος-Ιστορική γεωγραφία”.

Ο Σ. Μανωλιούδης είναι γεωλόγος, που κατάγεται από το Ρέθυμνο και πλέον δραστηριοποιείται σαν καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης στο Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου.

Η παρουσίαση ήταν προγραμματισμένη στις 19.30, ωστόσο ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση. Από νωρίς ερχόταν κόσμος που χαιρετούσε και συγχαιρόταν τον συγγραφέα. Ο ίδιος, χαμογελαστός και απόλυτα προσιτός σε όλους, μιλούσε και δεχόταν τις ευχές των αναγνωστών του για το νέο αυτό βιβλίο. Στο φουαγιέ, όπου υπήρχε κέρασμα, πολλοί άνθρωποι συζητούσαν, ενώ δεν παρέλειψαν να αγοράσουν και το βιβλίο “Διός τάφος”, προκειμένου να τους υπογράψει ο κος Μανωλιούδης.

“Τα τελευταία χρόνια, ο Στέλιος Μανωλιούδης εκδοτικά είναι ιδιαίτερα παραγωγικός”, δήλωσε η  Ελένη Βακεθιανάκη, δημοσιογράφος και συντονίστρια της παρουσίασης. Στην αρχή, ανέβηκαν στο μικρόφωνο για να μιλήσουν για τον συγγραφέα πολλοί επιφανείς άνθρωποι, ανάμεσά τους ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου για θέματα τουρισμού, αλλά και εκπρόσωποι των συλλόγων που ανέλαβαν την οργάνωση. Το μεγαλύτερο μέρος των ομιλιών όμως ανέλαβαν οι Νίκος Γιγουρτάκης, αρχαιολόγος-φιλόλογος, και Βαγγέλης Χαριτόπουλος, αρχαιολόγος-αναστηλωτής. Ο πρώτος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την ερευνητική προσέγγιση του Στέλιου Μανωλιούδη. Εν συνεχεία, ο δεύτερος βασικός ομιλητής είχε θέμα την ανάγνωση του τοπίου στο βιβλίο του Στέλιου Μανωλιούδη και προοπτικές αξιοποίησης.

Το κλείσιμο της βραδιάς ανέλαβε ο ίδιος ο Στέλιος Μανωλιούδης, ο οποίος ήταν εμφανώς συγκινημένος για την αποδοχή που έχει το έργο του. Εξήγησε τι είναι η ιστορική γεωγραφία, για όσους δεν γνώριζαν, και έπειτα φώναξε δίπλα του κάποιους μαθητές του από τη θεατρική ομάδα του Εσπερινού Γυμνασίου, προκειμένου να διαβάσουν μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο.

Το τέλος της βραδιάς σηματοδότησαν τα λόγια του Σ. Μανωλιούδη: “Πιστεύω πως όλα αυτά τα ιστορικά στοιχεία και οι έρευνες πρέπει να αξιοποιηθούν· πρέπει να μη φοβόμαστε τον εαυτό μας”. Το βιβλίο του Σ. Μανωλιούδη κινείται σε τρία επίπεδα : το μυθολογικό, τα τεκμήρια και τα τοπωνύμια. Ο συγγραφέας αφουγκράζεται τα τοπία και καταλαβαίνει τον ιστορικό χωροχρόνο, κάτι που φαίνεται μέσα στο δεύτερο βιβλίο του.

Τη διοργάνωση ανέλαβαν οι σύλλογοι “Συλλάμου”, “Μυλοποταμιτών Ηρακλείου”, “Συνομιλώντας με τον Μινωικό πολιτισμό”, “Μινωικός πολιτισμός και Γραφές”.

*Το κείμενο υπογράφει η Γιώτα Αρχοντάκη, φοιτήτρια δημοσιογραφίας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook