Διαδικασία έρευνας κατά της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, στο πλαίσιο των συμφωνιών διασυνοριακής διαχείρισης πλούτου, κίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε το πιστωτικό ίδρυμα.

Το ίδρυμα, που εδρεύει στη Ζυρίχη ενημερώθηκε με επιστολή την Πέμπτη ότι είναι το αντικείμενο έρευνας από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, δήλωσε η Credit Suisse, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια έρευνα η οποία αφορά στο σύνολο του τραπεζικού τομέα.

«Η Credit Suisse θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές ώστε να επιλυθεί αυτό το ζήτημα» επισημαίνει η τράπεζα σε σύντομη ανακοίνωση.

Στις αρχές Μαρτίου, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά ένας φορολογούμενος των ΗΠΑ είχε ομολογήσει ότι απέκρυψε κεφάλαια από τις φορολογικές αρχές με την τοποθέτησή τους σε έναν λογαριασμό που κατέχει στην τράπεζα Credit Suisse.

Οι ελβετικές τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης από το 2009, οπότε η χώρα αναγκάστηκε να χαλαρώσει το τραπεζικό της απόρρητο. Η υπ\’αριθμόν ένα ελβετική τράπεζα, UBS, αναγκάστηκε να παραδώσει 4.000 περιπτώσεις όπου υπήρχε η υποψία απάτης στις αμερικανικές φορολογικές Αρχές και είχε καταβάλει πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων.

Τον Απρίλιο, η Julius Baer είχε συνάψει μια φιλική συμφωνία με τις γερμανικές αρχές σχετικά με μια διαφορά σχετικά με ζητήματα φοροδιαφυγής, καταβάλλοντας πρόστιμο 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ελβετική ιδιωτική τράπεζα Wegelin έχει εν τω μεταξύ αποφασίσει να εγκαταλείψει το αμερικανικό της πελατολόγιο, εξαιτίας της επικείμενης υιοθέτησης νέων φορολογικών ρυθμίσεων στις ΗΠΑ, που καθιστούν τη διατήρηση των πελατών αυτών ασύμφορη.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook