Με καθυστέρηση αρκετών ωρών, σε σχέση με ό,τι είχε προγραμματιστεί αρχικά, ξεκίνησε στις 19:30 περίπου η νέα συνάντηση του κουαρτέτου με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών. 

Η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικούς λόγους και όχι σε εμπλοκή ξεκαθάρισαν κυβερνητικές πηγές, καθησυχάζοντας μια και η κόντρα ελληνικής κυβέρνησης με ΔΝΤ τουλάχιστον σε ανώτατο επίπεδο (πρωθυπουργός – Λαγκάρντ) καλά κρατεί.

Τα αγκάθια παραμένουν σε δημοσιονομικό, Ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, με την κυβέρνηση να έχει πει πολλές φορές ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι αύριο, Τρίτη, οπότε οι αναχωρούν οι επικεφαλής των θεσμών για τις ΗΠΑ και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. 

Απώτερος στόχος να έχουν συνταχθεί τα δύο κείμενα συμφωνίας, ένα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα με το ΔΝΤ, τα οποία η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει και ως «όπλο» ώστε να πιέσει για ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, η οποία αναμένεται να ανοίξει στην Ουάσινγκτον κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και να δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις, με ορίζοντα το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Με αυτά τα δεδομένα μάλλον οδεύουν προς νέα ολονυκτία συζητήσεων, με υπουργούς να περνούν την πόρτα του Hilton τις πρώτες πρωινές ώρες. Για νυχτερινή επίσκεψη ετοιμάζεται για παράδειγμα ο υπουργός Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλος, αφού στο θέμα των επικουρικών φαίνεται ότι ακόμη χωρίζει χάος τις θέσεις των δανειστών με αυτές της Αθήνας. «Όλο το πακέτο των επικουρικών παραμένει ανοιχτό, γιατί μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε» είχε πει χαρακτηριστικά ο υπουργός μετά την συνάντηση του Σαββάτου.

Άλλωστε το ίδιο συνέβη και το Σαββατοκύριακο. Οι διαπραγματεύσεις της Κυριακής διήρκεσαν μέχρι τις 7:00 το πρωί της Δευτέρας. 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει σημειωθεί πρόοδος σε όλα τα ανοικτά ζητήματα, με τη μεγαλύτερη απόσταση να παρατηρείται ακόμη στο θέμα των κόκκινων δανείων, για το οποίο άλλωστε επιστρατεύτηκε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Στουρνάρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις σχετικές συζητήσεις. «Έχουμε φθάσει κοντά» ανέφερε ο Γ.Στουρνάρας για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης ότι «έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα “κόκκινα” δάνεια, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία».

Αντίθετα, για το φορολογικό η κυβέρνηση μιλά για ένα βήμα πριν τη συμφωνία. «Είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών μέτρων. Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες. Το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ωστόσο οι πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών δεν είναι το ίδιο αισιόδοξες, ούτε συμφωνούν ότι το ύψος του αφορολόγητου έχει βγει από το τραπέζι των συζητήσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook