Δεκατρείς Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν -οι δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση- σε συγκρούσεις που ξέσπασαν την Πέμπτη σε ορεινή περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ μετά από ενέδρα που έστησαν αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Νεκροί στις συμπλοκές έπεσαν και πέντε αυτονομιστές αντάρτες.

Οι συγκρούσεις -οι σφοδρότερες μετά την άρση της μονομερούς εκεχειρίας του PKK, τον περασμένο Φεβρουάριο- σημειώθηκαν εν μέσω λεπτών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης Ερντογάν με τους Κούρδους βουλευτές που εξελέγησαν ως ανεξάρτητοι στις κάλπες της 12ης Ιουνίου, και οι οποίοι εξακολουθούν να μποϊκοτάρουν τις εργασίες της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Από το περασμένο Σάββατο οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν έρευνες και επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, μετά την απαγωγή δύο στρατιωτών και ενός γιατρού από άνδρες του ΡΚΚ στο οδικό δίκτυο μεταξύ των νομών Ντιγιάρμπακιρ και Μπίνγκιολ.

Οι σημερινές συγκρούσεις ξέσπασαν σε ορεινή περιοχή του χωριού Ντολάπντερε, μεταξύ των περιοχών Σιλβάν και Κουλπ του Ντιγιάρμπακιρ. Άνδρες του ΡΚΚ έστησαν ενέδρα και επιτέθηκαν εναντίον των στρατιωτών.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε εκτάκτως σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο με τη συμμετοχή και του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Ισίκ Κοσάνερ.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, αναφερόμενος στις σημερινές συγκρούσεις, είπε ότι «ο καθένας πρέπει να επιλέξει με ποιον είναι. Ή θα ήμαστε υπέρ της δημοκρατίας ή θα ήμαστε μαζί με αυτούς που προκαλούν αίμα και μίσος».

Το κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην Τουρκία μετά τις συγκρούσεις επηρεάζει αρνητικά το διάλογο μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP).

Οι Κούρδοι βουλευτές που εξελέγησαν ως ανεξάρτητοι στις κάλπες της 12ης Ιουνίου μποϊκοτάρουν τις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης και αρνούνται να ορκιστούν έως ότου διευθετηθεί το ζήτημα των πέντε εκλεγμένων ανεξάρτητων βουλευτών τους που είναι προφυλακισμένοι.

Άκαρπες απέβησαν, ωστόσο, και οι διαπραγματεύσεις της Πέμπτης μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (AKP) με το κουρδικό μειονοτικό κόμμα BDP για τον τερματισμό της αποχής των Κούρδων βουλευτών από την Εθνοσυνέλευση.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε την Τετάρτη ψήφο εμπιστοσύνης και θέλει να προωθήσει το σχέδιό της να καταρτίσει νέο Σύνταγμα στη χώρα, αλλά η αποχή των Κούρδων βουλευτών θέτει εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια.

Το AKP απέσπασε το 50% των ψήφων, αλλά κατέλαβε κοινοβουλευτική πλειοψηφία μικρότερη από αυτή των δύο τρίτων που απαιτείται ώστε να τροποποιηθεί το Σύνταγμα χωρίς να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Το BDP κατέλαβε 36 έδρες, αρκετές περισσότερες από ό,τι αναμενόταν.

Ο Νουρετίν Τζανικλί, ανώτερο στέλεχος του AKP δήλωσε ότι οι δύο πλευρές διαφώνησαν λόγω των απαιτήσεων που έθεσε το BDP σχετικά με τους φυλακισμένους εκλεγμένους βουλευτές. Δεν είναι σαφές τι ζητούσαν οι μειονοτικοί βουλευτές.

Την Δευτέρα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, αξιωματική αντιπολίτευση), που κατέλαβε 135 έδρες στη Bουλή (επί συνόλου 550) συμφώνησε να τερματίσει την δική του αποχή από τις εργασίες της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook