Στην Κωνσταντινούπολη διεξάγεται σήμερα η τέταρτη σύνοδος επαφής για τη Λιβύη με τη συμμετοχή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Αντερς Φόγκ Ράσμουσεν και εκπροσώπους από 40 κράτη. Η Ρωσία και η Κίνα αρνήθηκαν να λάβουν μέρος.  

Στη σημερινή σύνοδο θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, ενώ μέρος σε θα λάβει και αντιπροσωπεία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι η οικονομική στήριξη των ανταρτών, τα σχέδια των αντιφρονούντων για τη μετάβαση στη δημοκρατία, καθώς και οι μέθοδοι που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν προκειμένου να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο καθεστώς Καντάφι έτσι ώστε να καταρρεύσει.

Ανώτατοι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Associated Press ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ετοιμάζεται να συσφίξει τις σχέσεις της με τους αντάρτες της Λιβύης καθώς εκτιμά ότι οι εκπρόσωποί τους θα είναι αυτοί που θα βρίσκονται στην εξουσία στην μετά τον Καντάφι εποχή.

Από την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Αλαίν Ζιπέ εξετάζει το ενδεχόμενο πολιτικής λύσης που θα είναι βασισμένη στις επαφές με τον Μουαμάρ Καντάφι. Σημειώνεται ότι η Γαλλία πρωτοστάτησε για τη λήψη μέτρων από το ΝΑΤΟ με το πρόσχημα της προστασίας των αμάχων στη Λιβύη.