Με τρεις νέες γεωτρήσεις στο νομό Χανίων στοχεύει να επιλύσει η Περιφέρεια Κρήτης το πρόβλημα της λειψυδρίας που θα υπάρξει τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί.

Το σχέδιο της περιφερειακής αρχής παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε η Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης.

Η χρονιά που διανύουμε θα είναι η στεγνότερη της 100ετίας, με αποτέλεσμα να βρεθεί η Κρήτη, ιδιαίτερα τα Χανιά και το Ρέθυμνο, αντιμέτωπα με το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας θα είναι υπαρκτό κυρίως τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιοχή της Καντάνου, όπου η μείωση των βροχοπτώσεων αγγίζει το 75%, πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι το φράγμα Βαλσαμιώτη με δυνατότητα συγκέντρωσης 6 εκατ. κυβικών νερού, έχει αυτή τη στιγμή περίπου 2 εκατ. κυβικά, όπως αποκάλυψε ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Χανίων.

Ο κ. Βουλγαράκης, παρουσιάζοντας το σχέδιο της περιφέρειας Κρήτης, τόνισε ότι θα ανοιχτούν τρεις νέες γεωτρήσεις που θα αδειοδοτηθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα αποδόσουν περίπου 5 εκατομμύρια κυβικά νερού.

Συγκεκριμένα τις νέες γεωτρήσεις θα τις κάνουν οι φορείς που έχουν αρμοδιότητα τη διαχείριση των νερών όπως είναι ο ΤΟΕΒ Αγιάς, ο ΟΑΔΥΚ, η ΔΕΥΑΧ, ενώ μέλημα της περιφέρειας Κρήτης είναι η συνεχής τροφοδότηση της λίμνη Αγιάς που, όπως ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης είναι πολύ σημαντικός βιότοπος.

Ωστόσο, η Δυτική Κρήτη δεν πρόκειται να επιλύσει μόνιμα το πρόβλημα της λειψυδρίας, εάν δεν κατασκευαστεί το Φράγμα του Ταυρωνίτη, πρόσθεσε ο κ. Βουλγαράκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook