Ανάμεσα σε όλες τις ιστορίες των ηρώων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετά την τραγωδία του Τιτανικού, που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού στις 15 Απριλίου του 1912, υπάρχει και αυτή ενός ιερωμένου.

Πρόκειται για τον Καθολικό ιερέα, Thomas Byles, ο οποίος κατά τα διάρκεια της βύθισης του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου, παραχώρησε τη θέση του στη σωσίβια λέμβο σε επιβάτες, προκειμένου να προσφέρει τη πνευματική βοήθειά του σε δεκάδες επιβάτες.

Ο 42χρονος Βρετανός Thomas Byles, θα πήγαινε στη Νέα Υόρκη – το υπερωκεάνιο συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη -, προκειμένου να τελέσει το γάμο του αδελφού του, William. Ο Byles – γεννήθηκε το 1870-, ήταν ένας από τους περίπου 1.500 επιβάτες που έχασαν τη ζωή τους στο φρικτό ναυάγιο. Ο ίδιος, αν και του δόθηκε η ευκαιρία να σωθεί λόγω της κοινωνικής του θέσης και να επιβιβαστεί στις σωσίβιες λέμβους, επέλεξε να παραμείνει στο πλοίο, εκεί όπου εξομολόγησε όσους πιστούς μπορούσε, δίνοντας τους άφεση αμαρτιών.

Ο Ιερέας, σύμφωνα και με αυτόπτες μάρτυρες, βοήθησε και αρκετά γυναικόπαιδα να μπουν με ασφάλεια στις λέμβους και στάθηκε στο πλευρό εκείνων που θέλησαν να εξομολογηθούν.

Στη μαρτυρία της η Agnes McCoy, μια επιβάτιδα που επιβίωσε, είχε πει για τον θαρραλέο ιερέα: «Βρισκόταν γονατισμένος στο κατάστρωμα έχοντας γύρω του Καθολικούς, Προτεστάντες και Εβραίους. Προσευχόταν για την ανάπαυση των ψυχών τους…» είχε πει στους New York Telegram στις 22 Απριλίου του 1012.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook