Άμεσα θα προχωρήσουν τα έργα για την επαναλειτουργία των λιμνοδεξαμενών Αγ. Θεοδώρων και Χρυσοσκαλίτισσας διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Κουρουπάκη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η κυρία Κουρουπάκη σήμερα στη Βουλή, η Βουλευτής σημείωσε πως η μία λιμνοδεξαμενή στην περιοχή, η νότια, αυτή της Χρυσοσκαλίτισσας δεν λειτούργησε ποτέ, διότι μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή της το 1993, υπέστη καθίζηση και έκτοτε παρέμεινε ανενεργή ενώ η δεύτερη, αυτή των Αγίων Θεοδώρων, υπέστη καθίζηση πριν από 10 μέρες με αποτέλεσμα να αδειάσει ολοκληρωτικά. Κατά συνέπεια, το υδατικό ισοζύγιο της περιοχής έχει υποστεί σοβαρότατο πλήγμα και κινδυνεύουν οι φετινές καλλιέργειες.

Επιπλέον, τόνισε ότι σε πρόσφατη επίσκεψή της στην περιοχή οι κάτοικοι εξέφραζαν την αγωνία τους για τη φετινή αγροτική παραγωγή της περιοχής, παρόλο που η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Κισάμου, ο τοπικός ΤΟΕΒ και ο ΟΑΔΥΚ συντονίζουν ήδη ενέργειες για την αποκατάσταση και την εύρεση προσωρινών λύσεων για τη λιμνοδεξαμενή που υπέστη πρόσφατα την καθίζηση.

Έπειτα από την παράθεση όλων των δεδομένων που ισχύουν σήμερα στην περιοχή Χρυσοσκαλίτισσας-Ελαφονησίου η Βουλευτής Χανίων ρώτησε τον κύριο Δριβελέγκα:

«…κύριε Υπουργέ, αντιλαμβάνεστε ότι προκύπτει ως αναγκαιότητα η επίσπευση μιας μελέτης που εκκρεμεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία αφορά στην κατασκευή, επισκευή και αποκατάσταση της νότιας λιμνοδεξαμενής, της Χρυσοσκαλίτισας. Σας ερωτώ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ: υπάρχει δυνατότητα επίσπευσης της εν λόγω μελέτης που εκκρεμεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για πολλά χρόνια ;»

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμφώνησε πως το έργο της Χρυσοσκαλίτισσας είναι ένα πολύπαθο έργο και ενημέρωσε πως στις 16.5.2011 έγινε η προκήρυξη της μελέτης, όμως, η ανάθεση θα γίνει τον Σεπτέμβριο εξαιτίας κάποιων ενστάσεων που έχουν υποβληθεί. Στη συνέχεια τόνισε πως «με την ολοκλήρωση της μελέτης θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση. Αυτός είναι ο χρονικός ορίζοντας αντιμετώπισης ενός μεγάλου προβλήματος που -επαναλαμβάνω και ελπίζω- μπορεί και πρέπει να λυθεί».

Ιδιαίτερα θετικό χαρακτήρισε η Βουλευτής Χανίων το γεγονός ότι έπειτα από 18 χρόνια αναμονής για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η ανάθεση της μελέτης θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

 Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι «…είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, τόσο για μένα όσο και για τους κατοίκους της περιοχής, ότι επιτέλους θα γίνει η μελέτη. Θεωρώ ιδιαίτερα θετική την προσέγγιση, η οποία καταδεικνύει τη βούλησή σας, τη διάθεσή σας, την πρόθεσή σας να ασχοληθείτε πραγματικά με τα προβλήματα της περιοχής μας» και ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις για την έναρξη εργασιών αποκατάστασης της λιμνοδεξαμενής της Χρυσοσκαλίτισσας προκειμένου να λυθεί οριστικά το πρόβλημα άρδευσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της περιοχής.

Απαντώντας, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι έπειτα από την περαίωση της μελέτης για την επισκευή της λιμνοδεξαμενής της Χρυσοσκαλίτισσας που απαιτεί 6 μήνες θα χρειαστούν άλλοι 2 μήνες για να ξεκινήσει το έργο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook