Πολλά παράπονα απο τους καταστηματάρχες της περιοχής που βλέπουν την κεντρική είσοδο προς το Ενετικό Λιμάνι να έχει μετατραπεί σε δρόμο με κυκλοφοριακό πρόβλημα

Εξαιρετικά φορτική έχει γίνει η κατάσταση στην οδό Χάληδων στα Χανιά και ειδικά στο τμήμα του δρόμου που είναι διπλής κατεύθυνσης, αφού τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα δυσκολεύουν την διέλευση των οχημάτων προς τις δύο κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να έχουν υπάρξει διαπληκτισμοί οδηγών.

Ταυτόχρονα τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια κλείνουν κάθε πρόσβαση στο πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν την κίνηση των πεζών, αλλά κυρίως να δίνουν μία κακή εικόνα στους τουρίστες, που ήδη έχουν φτάσει στην πόλη μας.

Και όλα αυτά, την ώρα που από την 1η Απριλίου, όπως κάθε χρόνο με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας (που κανονικά ισχύει για 12 μήνες), από τις 11 το πρωί και έπειτα, αλλά όπως φαίνεται οι ασυνείδητοι οδηγοί συνεχίζουν και παραβιάζουν τις σημάνσεις που υπάρχουν για απαγόρευση στάθμευσης, αλλά και την απαγόρευση διέλευσης στον δακτύλιο.

 

Οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, βλέπουν τον πλέον τουριστικό δρόμο της πόλης των Χανίων να έχει μετατραπεί σε δρόμο αυξημένης κυκλοφορίας με σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα και έχουν μεταφέρει ήδη τα παράπονα τους σε δήμο και αστυνομία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Σήμερα το πρωί, είχε προγραμματιστεί συνάντηση στο δημαρχείο Χανίων με εκπροσώπους του Συλλόγου Εστίασης και του Επιμελητηρίου, όπου μεταξύ άλλων θεμάτων, θα γίνονταν συζήτηση και για αυτό το ζήτημα, όμως τελικά η σύσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε. Με αφορμή ωστόσο την “τριμερή” συνάντηση που δεν έγινε επικοινωνήσαμε με αρμόδιους φορείς για το θέμα που φαίνεται να έχει πλούσιο “παρελθόν” αλλά και μέλλον.

“Μόνη λύση να γίνει πεζόδρομος η Χάληδων”

Η μόνη λύση για να δοθεί οριστικό τέλος στην αταξία που επικρατεί στη Χάληδων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Μαργαρώνη είναι η πεζοδρόμηση της οδού, ενώ ήδη υπάρχει κατατεθειμένη πρόταση την οποία συνυπογράφουν 62 καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. 

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr, ο κ. Μαργαρώνης:

Πριν αρκετά χρόνια, όταν ήμουν πρόεδρος στον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, είχαμε καταθέσει μια πρόταση να πεζοδρομηθεί όλη η παλιά πόλη. Ο πρώτος δρόμος που θα έπρεπε να έχει γίνει είναι η Χάληδων διότι από εκεί στην ουσία είχε ξεκινήσει ο «δακτύλιος» στην παλιά πόλη, αφού ήταν ο μοναδικός δρόμος ο οποίος έκλεινε και λειτουργούσε ωε πεζόδρομος για 6-7 μήνες τον χρόνο. Έγιναν πεζόδρομοι άλλοι δρόμοι, εκτός από αυτόν. Υπήρχαν δεσμεύσεις και από την προηγούμενη δημοτική αρχή και από αυτή, ότι η Χάληδων θα φτιαχτεί. 

Επίσης σημαντικό είναι πως και οι 62 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον δρόμο έχουν υπογράψει πως θέλουν να γίνει πεζόδρομος. Ακόμη και επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων συμφωνεί. Κάποια μικροπροβλήματα που πιθανόν να προκύψουν με την μεταφορά τουριστών που νοικιάζουν δωμάτια, έχουμε βρει λύσεις. Άρα δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο και ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα στην πεζοδρόμηση της Χάληδων και μετά να συνεχιστούν οι πεζοδρομήσεις και στην υπόλοιπη παλιά πόλη.

“Αντί για πεζόδρομος κυκλοφοριακό κομφούζιο”

Την ώρα όμως που η πρόταση αυτή παραμένει στα συρτάρια, οι καταστηματάρχες για μια ακόμη χρονιά βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές.

Στην είσοδο της Χάληδων, η πινακίδα που ενημερώνει για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, φαίνεται ότι είναι μόνο διακοσμητική καθώς οι οδηγοί, όπως αποδεικνύεται, την περιφρονούν επιδεικτικά.  

Υπεύθυνη αρχή για τον έλεγχο της τήρησης της σήμανσης είναι η τροχαία Χανίων, ενώ ο δήμος, που δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το αν τα αυτοκίνητα τηρούν την σήμανση, είχε τοποθετήσει εκ του περισσού, μια πινακίδα προκειμένου να ενημερώνει για την διακοπή της κυκλοφορίας. Ωστόσο, επιτήδειοι, επανηλειμμένα έκλεψαν την πινακίδα αυτή και ο δήμος σύντομα θα την αντικαταστήσει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης, Κώστα Χρυσοχεράκη, “στο συμβούλιο του Συλλόγου που έγινε την Τρίτη, παρενέβησαν καταστηματάρχες οι οποίοι έθεσαν το θέμα λέγοντας ότι ενώ η κυκλοφορία έχει σταματήσει από την πρώτη του Απρίλη, η διέλευση οχημάτων γίνεται κανονικά και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια εξακολουθούν να υπάρχουν”. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, έχουν γίνει συστάσεις στο Δήμο αλλά “ο Δήμος από την πλευρά του δεν έχει κάνει τίποτα και τους παραπέμπει στην Αστυνομία. Η Αστυνομία λέει ότι δεν έχει προσωπικό. Ο ένας δηλαδή ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο”, επισημαίνει ο κ. Χρυσοχεράκης.

Το θέμα έχει απασχολήσει και τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Βουρλάκη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή, μετά από αίτημα των καταστηματαρχών προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα στα πλαίσια των μέτρων αστυνόμευσης και ελέγχων που πρέπει να εντατικοποιηθούν ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.

Η αστυνομία, προσπαθεί από την πλευρά της, με το υπάρχον προσωπικό, να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης που παρουσιάζονται με την αρχή της τουριστικής περιόδου και αναμένεται τις επόμενες μέρες, να λάβει επιπλέον μέτρα εντατικοποίησης των ελέγχων. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook