Με ερώτηση και Α.Κ.Ε. του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και Οικονομικών, ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά την εφαρμογή του κανονισμού 751/2015 της Ε.Ε. που προβλέπει πλαφόν στις χρεώσεις για συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και επισημαίνει ότι τα ανωτέρω Υπουργεία, κάνουν «πλάτες» στις Τράπεζες για τις υπερβολικές χρεώσεις στα διατραπεζικά εμβάσματα ενώ ταυτόχρονα απαγορεύουν το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Για το θέμα των υπερβολικών χρεώσεων από τις  Τράπεζες:

α) στις συναλλαγές μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και

β) στα ηλεκτρονικά εμβάσματα από Τράπεζα, σε Τράπεζα, έχω καταθέσει δυο (2) Ερωτήσεις προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και Οικονομικών, που συζητήθηκαν  15/1/2016 και 28/3/2016 αντίστοιχα.

Κατά τη συζήτηση της πρώτης (1ης) Ερώτησής μου, στις 15/1/2016, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης μου απάντησε (βλέπε πρακτικά) ότι: για την εφαρμογή του κανονισμού 751/2015 της Ε.Ε. που προβλέπει πλαφόν 0,2 € και 0,3 € αντίστοιχα στις χρεώσεις που αφορούν ηλεκτρονικές συναλλαγές με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας είναι «αρμόδιος ο Υπουργός Οικονομικών που πρέπει να εκδώσει Υπουργική Απόφαση αλλά και ο Διοικητής της  Τράπεζας της Ελλάδος που πρέπει να εκδώσει εγκύκλιο προς τις τράπεζες».

Όμως, κατά τη συζήτηση της δεύτερης (2ης) Ερώτησής μου, στις 28/3/2016 ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μου απάντησε ότι: «Αρμόδιος για το θέμα της εφαρμογής του κανονισμού 751/2015 της Ε.Ε. δεν είναι ο ίδιος, αλλά  ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, κ. Γεώργιος Σταθάκης ο οποίος και θα στήσει παρατηρητήριο κλπ.».

Επειδή φαίνεται ότι ο ένας Υπουργός «τα ρίχνει» στον άλλον αλλά οι υπερβολικές χρεώσεις των Τραπεζών στους συναλλασσόμενους  συνεχίζονται αμείωτες και επειδή τα αρμόδια Υπουργεία παρακολουθούν χωρίς να παρεμβαίνουν και μάλλον κάνουν «πλάτες» για την αφαίμαξη υπερβολικών ποσών των συναλλασσόμενων από τις Τράπεζες, εντελώς παράνομα αφού ισχύει σε όλη την Ε.Ε. από 9 Δεκεμβρίου και είναι υποχρεωτικός, αλλά δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας, ο  ευρωπαϊκός κανονισμός 751/2015  και

Επειδή την ίδια ώρα που το Υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού, οι Τράπεζες για τις διατραπεζικές ηλεκτρονικές συναλλαγές χρεώνουν ως έξοδα, υπερβολικά ποσά που αγγίζουν την κερδοσκοπία και ταυτόχρονα θέτουν vouler ορισμένων ημερών.

Ερωτάστε κύριοι Υπουργοί:

Πότε θα αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν και πηγάζουν από τις αρμοδιότητές σας, για την εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού 751/2015 στη χώρα μας, που υπενθυμίζω ξανά, έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από 9 Δεκεμβρίου 2015;

Τι θα πράξετε για να σταματήσουν οι παράνομες και υπερβολικές χρεώσεις εξόδων στα διατραπεζικά εμβάσματα τις οποίες μάλιστα συνδυάζουν και  με vouler πολλών ημερών;

Πότε θα επιτραπεί το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού για να γίνονται όσες συναλλαγές μπορούν και ενδοτραπεζικά χωρίς τις υπερβολικές χρεώσεις εξόδων;

Θα φροντίσετε ώστε να επιστραφούν από τις τράπεζες στους συναλλασσόμενους τα ποσά που αφορούν στις παράνομες και υπερβολικές χρεώσεις των Τραπεζών από 9 Δεκέμβρη και μετά τόσο για τις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες όσο και για τις διατραπεζικές συναλλαγές και τα έξοδα που έχουν χρεωθεί;

Παρακαλούμε, για την ενημέρωση της Βουλής, να μας καταθέσετε:

α)         Την Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών εξέδιδε ο κ. Ε. Τσακαλώτος, όπως είπε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, κ. Σταθάκης ή άλλα έγγραφα προς τα Τραπεζικά   Ιδρύματα για την εφαρμογή του Κανονισμού 751/2015 της Ε.Ε.

β)         Τις τυχόν Οδηγίες των Υπουργείων προς τις Τράπεζες ώστε να μην   προβαίνουν σε παράνομες και υπερβολικές χρεώσεις εξόδων για τα διατραπεζικά εμβάσματα;

γ)         Τις Οδηγίες προς τις τράπεζες που κατά τον κ. Γεώργιο Σταθάκη, έπρεπε να έχει εκδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος για την εφαρμογή του Κανονισμού 751/2015 της Ε.Ε από 9 Δεκεμβρίου 2015.

δ)         Τα έγγραφα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τα στοιχεία για το πλήθος ανά ημέρα, εβδομάδα, μήνα και έτος των ηλεκτρονικών διατραπεζικών συναλλαγών με εμβάσματα και το ύψος τους, καθώς και τα ποσά που έχουν χρεώσει και εισπράξει οι Τράπεζες ως έξοδα στα αντίστοιχα διαστήματα.

ε)         Τα έγγραφα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τα στοιχεία για το πλήθος των αγορών που γίνονται μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και το ύψος τους ανά ημέρα, εβδομάδα, μήνα και έτος καθώς και τα αντίστοιχα ποσά που έχουν χρεώσει και εισπράξει οι Τράπεζες. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook