Ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή οι εργασίες του φετινού 41ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου, παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει και ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ανάκαμψη, δεν υπήρξε ομοφωνία στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως τα υψηλά επίπεδα χρέους, οι ελλείψεις στα τρόφιμα, οι κλιματικές αλλαγές και τα επεισόδια στις χώρες του αραβικού κόσμου.

Μπορεί το ενδιαφέρον της επιχειρηματικής ελίτ να έχει στραφεί από τη διαχείριση της κρίσης στην ανάπτυξη, παραμένουν όμως οι κίνδυνοι που απειλούν την ανάπτυξη. Αρκετοί επενδυτές και επιχειρηματίες προειδοποίησαν ότι οι φτωχές χώρες χρειάζεται να επωφεληθούν περισσότερο από την οικονομική ανάπτυξη, ειδάλλως η ανθρωπότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με βίαια επεισόδια, όπως αυτά που συμβαίνουν σε Τυνησία και Αίγυπτο.

«Επιτρέψτε μου να εστιάσω σε κάτι που μας λείπει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το χρόνο», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αναφερόμενος σε κινδύνους που θα μπορούσαν να εγκυμονούν την επόμενη παγκόσμια κρίση: «τα υψηλά επίπεδα χρέους, τη «φούσκα» ενεργητικού στην Κίνα ή τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα.»

Κατά κοινή παραδοχή των στελεχών που παραβρέθηκαν στις εργασίες του Φόρουμ, η παγκόσμια ανάκαμψη φαίνεται ότι είναι σταθερή σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες, όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα και Ινδία.

Και με τις πολυεθνικές επιχειρήσεις στις ανεπτυγμένες χώρες να έχουν συγκεντρώσει ρευστότητα – ρεκόρ (4 – 5 τρισ. δολαρίων), υπάρχουν πλέον προοπτικές για συμφωνίες και επενδύσεις, όπως καταδεικνύει το γεγονός ότι ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο καλύτερος των 11 τελευταίων ετών, όσον αφορά στον αριθμό εξαγορών και συγχωνεύσεων. Και, από την πλευρά τους, στελέχη του τραπεζικού κλάδου υιοθέτησαν πιο διαλλακτικό τόνο, εστιάζοντας στη θέληση να συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην τόνωση της ανάπτυξης

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook