«Πάγωμα» των προσπαθειών για ανάδειξη των βενετσιάνικων τειχών γύρω από την παλιά πόλη των Χανίων διαπιστώνει ο αρχαιολόγος, πρώην προϊστάμενος της  Εφορίας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινων Μνημείων  Μιχάλης Ανδριανάκης.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι το 2014 υπήρχε σε εξέλιξη για πολλά χρόνια ένα μεγάλο πρόγραμμα  ανάδειξης και συντήρησης των οχυρώσεων  με προγραμματικές συμβάσεις και με την συμμετοχή  εκτός της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του Δήμου Χανίων.

Μάλιστα η ανάδειξη των οχυρώσεων συνδέθηκε άμεσα και με το θέμα της μελλοντικής ένταξης της παλιάς πόλης των Χανίων  στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCΟ.

Όμως φαίνεται πως το θέμα της ανάδειξης των οχυρώσεων έχει «παγώσει» όπως αναφέρει  σε  ανάρτησή του ο κ.Μιχάλης Ανδριανάκης  καυτηριάζοντας βανδαλισμούς στα μνημεία αλλά και σε ενημερωτικές πινακίδες.

Διαβάστε τι γράφει ο κ.Ανδριανάκης

«ΟΜΟΛΟΓΩ ΠΩΣ ΠΟΤΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ………..γιατί κάποιοι ηλίθιοι “βγάζουν το άχτι τους” και την κακορίζικη “δημιουργικότητά” τους πάνω στα μνημεία. Ποια σχολεία πέρασαν, ποιους δασκάλους είχαν, τι τους έμαθαν στα σπίτια τους, πως “πάει το χέρι τους” να κάνουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις.

Δε σκέφτηκαν τι είναι μνημείο, δε σκέφτηκαν τον κόπο των άλλων, που σκαρφαλωμένοι στις επικίνδυνες σκαλωσιές φρόντισαν πριν από λίγα χρόνια για την αποκατάσταση του επιπρομαχώνα της Santa katerina και άλλων μνημείων. Δεν σκέφτηκαν τις όποιες δαπάνες, που στο κάτω-κάτω πληρώνουμε όλοι μας (και οι γονείς τους), δε θέλουν να είναι η πόλη μας ομορφότερη;

Δέστε τι έκαναν στην ενημερωτική πινακίδα και πάνω στο μνημείο, όπου σίγουρα κάποιοι από τα απέναντι μπαλκόνια τους έβλεπαν τις ώρες που “δημιουργούσαν” χωρίς να πάρουν ένα τηλέφωνο εκεί που έπρεπε.

Θα το πω με αφορμή αυτό το “μικρό” περιστατικό και θα επανέλθω κάποια στιγμή με τα μεγαλύτερα. Λυπάμαι για τον κόπο κάποιων ανθρώπων τα τελευταία χρόνια να ξεκινήσουμε αυτό το μεγάλο και φιλόδοξο για την πόλη και την ανάδειξη του μνημειακού της χαρακτήρα έργο της “ανάκτησης” των οχυρώσεων, σπαταλώντας και υπηρεσιακό και πολύ προσωπικό χρόνο και “φαιά ουσία”. Το θέμα φαίνεται να έχει παγώσει από παντού, δε βλέπω κανένα ενδιαφέρον για τη συνέχισή του.

Φαίνεται πως αυτή η πόλη αποστρέφεται το παρελθόν της και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Κατά τα άλλα φιλοδοξεί να μπει και στην UNESCO. Πως θα μπει; Με τα στιβάνια;»

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook