Σημαντικές παρεμβάσεις για τα περίφημα Panama Papers και το χτύπημα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής έκανε την Τρίτη 12/4/2016 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς στην πρώτη παρέμβασή του “δεν χρειαζόταν τα Panama Papers για να μάθουμε ότι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που παράγουν υπερκέρδη φοροδιαφεύγουν μέσω των ενδοομιλικών συναλλαγών και άλλων τρικ  και αποκρύπτουν τα κέρδη τους  σε φορολογικούς παραδείσους. Άλλωστε, οι ειδικοί υπολογίζουν το ποσό των κεφαλαίων που τοποθετούνται σε αυτά τα κράτη από 7 έως 20 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ήτοι από 10 έως 30% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος! Στην Ε.Ε. οι απώλειες λόγω εταιρικής αποφυγής μέσω μεταφοράς κερδών υπολογίζονται σε 50 έως 70 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως”.

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: “Από τα αρχεία που διέρρευσαν στον Τύπο, φαίνεται ότι στις πρακτικές φοροδιαφυγής συμμετείχαν κυρίως εταιρίες του τραπεζικού τομέα όπως η Société Générale και η Deutsche Bank αλλά και άλλες εταιρίες που έχουν απασχολήσει τη δικαιοσύνη κατά το παρελθόν, όπως η Siemens.  Για τις δήθεν επενδύσεις των ευρωπαϊκών εταιριών σε τρίτες χώρες υπεύθυνη είναι η Ε.Ε. Ήρθε ο καιρός να δημιουργηθεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, χωρίς “γκρίζες ζώνες”,  σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο να σταματήσει το φορολογικό ντάμπινγκ των πολυεθνικών εταιριών σε Λουξεμβούργο και Ολλανδία και να φορολογούνται  τα κέρδη των πολυεθνικών στις χώρες όπου αποκομίζονται”.

Στη δεύτερη παρέμβασή του ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής αναφερόμενος στις αποφάσεις της Ε.Ε. σχετικά με τη δημόσια φορολογική διαφάνεια αφού επισήμανε ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του ΟΟΣΑ, ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός και οι πρακτικές φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής που ακολουθούν πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις, συνεπάγονται για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ένωσης απώλειες φορολογικών εσόδων, παρατήρησε με νόημα ότι “φυσικά πρωταγωνιστές σε αυτές τις πρακτικές φοροαπαλλαγής και φοροαποφυγής είναι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες καταβάλουν ψίχουλα ως φόρους με αποτέλεσμα να διαβρώνουν την εθνική φορολογική βάση και να πλήττουν την οικονομία. Επιπλέον, αυτές οι εταιρίες μέσω των ενδοομιλικών συναλλαγών, αποφεύγουν την καταβολή φόρων για τα κέρδη τους, γλυτώνοντας έτσι δισεκατομμύρια ευρώ”.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: “Για την αντιμετώπιση αυτών των πρακτικών τύπου “tax ruling” θα πρέπει τα κέρδη κάθε εταιρίας, υποχρεωτικά, να φορολογούνται εκεί όπου πραγματοποιούνται, ώστε να πάψουν οι εταιρίες να στρέφονται σε φορολογικούς παραδείσους, όπως στην Ολλανδία ή στο Λουξεμβούργο. Άλλωστε, οι χώρες της Ευρώπης δεν πρόκειται να μπουν στο δρόμο της ανάπτυξης όσο υπάρχουν εταιρίες που φοροαποφεύγουν και φοροδιαφεύγουν, αντίθετα θα επιβαρύνονται όλο και περισσότερο με τεράστιο δημόσιο χρέος τα κράτη αυτά”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook