Μια γεύση από τη μαγεία της χημείας πήραν σήμερα οι μαθητές του Γυμνασίου Βάμου, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μαθητικών ξεναγήσεων του ΜΑΙΧ.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν το Εργαστήριο Ποιότητας Τροφίμων του ΜΑΙΧ και είδαν από κοντά πειράματα με τη μορφή επίδειξης, τα οποία βασίζονταν κυρίως στον εργαστηριακό οδηγό του σχολείου με στόχο οι μαθητές να κατανοήσουν την επιστήμη της χημείας μέσα από το πείραμα και την παρατήρηση.

 

Ενδεικτικές εργαστηριακές ασκήσεις που γίνονται:

Παρασκευή ΝaCl.
Αντίδραση οξέος με ανθρακικά άλατα.
Οξέα-Βάσεις- pH-Δείκτες.
Αποχρωματισμός διαλυμάτων.
Απανθράκωση ζάχαρης.
Παρασκευή οξυγόνου από υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Αυτά τα πειράματα χημείας εντάσσονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων μαθητικών ξεναγήσεων, που υλοποιεί το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίησης των μαθητών και τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης.

Συγκεκριμένα, φέτος δημιουργήθηκαν πέντε διαφορετικά προγράμματα που αφορούν μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εστιάζουν σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με την αυτοφυή χλωρίδα της Κρήτης, τα αρωματικά και τα φαρμακευτικά φυτά, τη μελισσοκομία, τη χημεία και τα φυτικά προϊόντα.

Κάθε πρόγραμμα απευθύνεται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Τα προγράμματα διαρκούν από 45 λεπτά μέχρι 1 ώρα και θα πραγματοποιηθούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες, επί τρεις εβδομάδες το διάστημα μεταξύ 11 Απριλίου και 20 Μαΐου, 2016.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά, είτε πατώντας “δήλωση συμμετοχής” και επιλέγοντας από τη λίστα το πρόγραμμα που επιθυμούν, είτε κατευθείαν από τη σελίδα το προγραμμάτων επιλέγοντας από τη δεξιά στήλη την ημερομηνία που τους ενδιαφέρει.

Αν δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη ημερομηνία, σημαίνει ότι όλες οι θέσεις έχουν καλυφθεί. Σε αυτή την περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εγγραφούν στη λίστα αλληλογραφίας των μαθητικών ξεναγήσεων στέλνοντας ένα email στη διεύθυνση [email protected] για να ειδοποιηθούν αν υπάρξει κάποια ακύρωση.

Τα προγράμματα

H μαγεία της Χημείας
Αμπελιτσιά, το εμβληματικό δέντρο της Κρήτης
Αρωματικά φυτά και βότανα
Διαδραστικός Περίπατος στο Βοτανικό Κήπο
Μέλι, Μέλισσα και Άνθη

Δείτε τα προγράμματα αναλυτικά

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook