Δεν κατάφερε να σπάσει το πτωτικό σερί ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι κινήθηκε σε θετικό έδαφος στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Στο 13,5% οι απώλειες των τραπεζών στην εβδομάδα, στο 18,7% στο μήνα.

Ο Γενικός Δείκτης έχει να… γευτεί τη χαρά των κερδών από την 1η Ιουλίου, στο περιβάλλον αβεβαιότητας που δημιουργεί η συνεχής παράταση της αγωνίας για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Την Παρασκευή, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τράπεζες, οι οποίες έφτασαν να ενισχύονται έως και 2,14%, για να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές με απώλειες 1,88% μία «ανάσα» από τα χαμηλά ημέρας, λίγο πριν την ανακοίνωση των τραπεζικών stress test.

Κινητικότητα παρατηρήθηκε στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η Alpha Bank έλαβε το \”πράσινο φως\” για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός δωδεκαμήνου και έκδοση ομολογιακού δανείου. Εξάλλου, η Eurobank ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαθέσει πλειοψηφικό ποσοστό της συμμετοχής της στην τουρκική της θυγατρική Eurobank Tekfen, αξιοποιώντας τις υπεραξίες που έχει αποκομίσει από την αγορά της Τουρκίας. Επίσης, η Πειραιώς ανακοίνωσε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Standard Chartered PLC, σχετικά με την πιθανότητα εξαγοράς της Piraeus Bank Egypt.

Οι αγορές μέχρι στιγμής… σημειώνουν νίκη κατά των πολιτικών, σχολιάζει στο Capital.gr ο κ. Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank, αναφερόμενος στην ολιγωρία των Ευρωπαίων ηγετών στην κρίση χρέους.

Ο κ. Τζάνας τονίζει ότι το μεγάλο ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι τις λεπτομέρειες του νέου πακέτου προς την Ελλάδα. «Το ζητούμενο είναι η εξειδίκευση των όρων του πακέτου καθώς και το περίγραμμα της… νέας ‘μεταλλαγμένης’ Ευρώπης», συνεχίζει, συμπληρώνοντας ότι μετά τις απειλές των αγορών προς την Ιταλία, οι αποφάσεις πρέπει να είναι ουσιαστικές και συνολικές.

Η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει θα καταλάβουν ότι η όλη διαφωνία δεν οδηγεί πουθενά και πρέπει να αλλάξουν στάση, σχολιάζει ο σύμβουλος της Proton Bank. «Δεν μπορεί να αναλάβει η Γερμανία την ιστορική ευθύνη και να γίνει ο ‘νεκροθάφτης’ της Ευρωζώνης. Είναι η ώρα των ηγεσιών», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 0,95% στις 1.176,88 μονάδες, πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε να ενισχύεται έως και 0,85%.

Την Παρασκευή διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 22,1 εκατ. τεμαχίων αξίας 60,96 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 68 μετοχές ολοκλήρωσαν σε αρνητικό έδαφος, 55 ενισχύθηκαν και 157 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 1,88% στις 794,94 μονάδες. Από τη σύνθεσή του ξεχωρίζουν οι απώλειες της ΑΤΕ κατά 14,93% στα 0,67 ευρώ, με τη μετοχή της τράπεζας να καταγράφει απώλειες 38% στην εβδομάδα. Η ΕΤΕ υποχώρησε 3,67% στα 4,20 ευρώ, ενώ Κύπρου, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς σημείωσαν πτώση άνω του 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Marfin ενισχύθηκε 4,26% στα 0,49 ευρώ.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook