Επίτιμο μέλος της Παγκρητίου Ενώσεως Μελβούρνης ανακηρύχτηκε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, από τον Πρόεδρο της Ένωσης, Γιάννη Νικολακάκη, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, που διοργανώθηκε προς τιμήν του κ. Βάμβουκα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, παρουσία όλων των μελών του Δ.Σ. της Παγκρητίου Ενώσεως, καθώς και όσων διετέλεσαν μέλη της κατά το παρελθόν.

Ο κ. Νικολακάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Χανίων, επισημαίνοντας ότι τηρήθηκαν από πλευράς του οι δεσμεύσεις προς την κοινότητα, οι οποίες αφορούσαν την κατασκευή από τον Δήμο Χανίων του Μνημείου στα Τσικαλαριά, που είναι αφιερωμένο στη σημαντική μάχη των Αυστραλών και Νεοζηλανδών ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ομογένειας έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι για πρώτη φορά, όπως επεσήμαναν, Δήμαρχος Χανίων παρευρέθηκε στις επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης στην Αυστραλία.  

(Επίσκεψη Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα, στο κτίριο της ελληνικής κοινότητας & συνάντηση με τον Πρόεδρο, κ. Παπαστεργιάδη, και άλλα μέλη)

Ο κ. Βάμβουκας από την πλευρά του ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τη θερμή φιλοξενία, που του επεφύλαξε η κρητική και η ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης, η οποία αριθμεί περισσότερα  από 400.000 μέλη. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Χανίων εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύμπνοια των ομογενών και για την προσπάθειά τους να κρατήσουν την Ελλάδα και την Κρήτη ζωντανές στη μακρινή Αυστραλία. “Οι ομογενείς της Αυστραλίας αποτελούν ένα πολύ μεγάλο και δυναμικό κομμάτι του Ελληνισμού, γι’ αυτό και αποφάσισα να κάνω αυτό το μακρινό ταξίδι. Είναι υποχρέωση μας να επισκεπτόμαστε και να στηρίζουμε τον Ελληνισμό της διασποράς. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε πέραν των άλλων και τους δεσμούς με μία μεγάλη χώρα με την οποία μας συνδέει ένας ισχυρός ιστορικός σύνδεσμος, αυτός της Μάχης της Κρήτης”, επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας, συγχαίροντας παράλληλα την Παγκρήτιο Ένωση για την επιτυχή φετινή διοργάνωση των εκδηλώσεων για την επέτειο της 75ης Μάχης της Κρήτης, όπου παρευρέθηκαν ο Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας και άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

(Επίσκεψη Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα, στο ελληνικό Μουσείο, παρουσία του μέλους της Κοινότητας & Προέδρου του ελληνικού Σχολείου, Νίκου Κουκουβιτάκη)

Ακολούθησε ξενάγηση του Δημάρχου Χανίων στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της Ένωσης από τον κ. Νικολακάκη, τον Γραμματέα, Αντώνη Τσουρδαλάκη, και τον Αντιπρόεδρο, Μιχάλη Φραντζεσκάκη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.  

Ο κ. Βάμβουκας επισκέφθηκε επίσης το ελληνικό σχολείο “Alphington Grammar School”, που ανήκει στην ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης, όπου του παρουσιάστηκε η προσπάθεια, που καταβάλλεται για τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και παράδοσης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εξετάστηκαν τρόποι ενίσχυσης αυτής της μεγάλης προσπάθειας από τον Δήμο Χανίων, με την υποστήριξη των επισκέψεων μαθητών του σχολείου στην Κρήτη.

(Ανακήρυξη Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα, σε επίτιμο μέλος της Παγκρητίου Ένωσης Μελβούρνης από τον Πρόεδρο, Γιάννη Νικολακάκη)

Επίσκεψη στο Ελληνικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας πραγματοποίησε ακόμη ο κ. Βάμβουκας, όπου ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο, Βασίλη Παπαστεργιάδη, για την πλούσια και πολυσχιδή δράση, που αναπτύσσει η κοινότητα της Μελβούρνης, με ιστορία 120 ετών.

Ο Δήμαρχος Χανίων επισκέφθηκε επίσης το Ελληνικό Μουσείο, που έχει ιδρύσει ο ομογενής ευεργέτης, Σπύρος Σταμούλης, όπου είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις, που φιλοξενούνται σε αυτό, μεταξύ των οποίων και εκθέματα από το Μουσείο Μπενάκη.

Ο κ. Βάμβουκας παραχώρησε, τέλος, ραδιοφωνική συνέντευξη στην καταγόμενη από τα Χανιά δημοσιογράφο, Ρένα Φραγκιουδάκη, η οποία εργάζεται σε τοπικό ελληνικό δημοσιογραφικό συγκρότημα, ιδρυτής του οποίου επίσης υπήρξε ο Σπύρος Σταμούλης.

(Επίσκεψη Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα, στο ελληνικό σχολείο)

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook