Αντιδράσεις σε εκπαιδευτικούς προκαλεί η πρόταση νόμου σχετικά με την πρόσληψη αναπληρωτών σύμφωνα με την οποία “παγώνει” η προϋπηρεσία που έχει αποκτηθεί με συνέπεια να δημιουργούνται ανακατατάξεις στον πίνακα αναπληρωτών.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου αλλά και Ηρακλείου, με ανακοινώσεις τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πρόταση νόμου και ζητούν την απόσυρσή της.

Εν τω μεταξύ, αύρο Παρασκευή στο Ηράκλειο, στη 1:30 μ.μ.εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην διεύθυνση περιφερειακής εκπαίδευσης Κρήτης.    

Ανακοίνωση των εκπαιδευτών στο Ηράκλειο

Την Παρασκευή 8/4/2016 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα την πρότασή της για ένα προσωρινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Τα κριτήρια που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας για το νέο τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δημιουργούν τεράστιες ανακατατάξεις στη σειρά του πίνακα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε όλες τις ειδικότητες και απέχουν από τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η εισήγηση του Υπουργείου Παιδείας καταστρατηγεί την προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με το όριο που θέτει –αναγνώριση έως και 60 μήνες προϋπηρεσίας–, «ξυπνώντας» μνήμες του επαίσχυντου νόμου Διαμαντοπούλου, που καταργούσε στην πράξη, από το 2010, την πραγματική προϋπηρεσία των συναδέλφων. Επίσης, απορία δημιουργεί η αλλαγή του βαθμού συντελεστή μοριοδότησης των χρόνων προϋπηρεσίας. 

 Για μια ακόμη φορά οι πολυθρύλητοι 20.000 διορισμοί μετατέθηκαν στις καλένδες,  μετά την αξιολόγηση των θεσμών.

Για μια ακόμη φορά οι προτάσεις του Υπουργείου είχαν το χαρακτήρα του προσωρινού και επιφανειακού που ως αποτέλεσμα έχει τη δημιουργία πολύ περισσότερων προβλημάτων απ’ αυτά που υποτίθεται ότι επιλύει. 

    Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός» απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας αφού

–  Δεν απαντά στην επιτακτική ανάγκη της πραγματοποίησης όλων των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση.
–  Υιοθετεί ως βάση του συστήματος προσλήψεων τον Ν.3848/10 του οποίου την κατάργηση απαιτήσαμε και απαιτούμε και για την οποία είχε δεσμευτεί η σημερινή κυβέρνηση, όταν ήταν στην αντιπολίτευση,  ότι θα πραγματοποιήσει.
– Έχει αποσπασματικό χαρακτήρα, διαιωνίζει τον κατακερματισμό στην εκπαίδευση και συντηρεί τις συγκρούσεις επιδιώξεων που έχουν δημιουργήσει μέσα στον κλάδο οι τραγικοί χειρισμοί των μνημονιακών κυβερνήσεων στο θέμα των διορισμών. 

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός» καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς σε μαζική και δυναμική συμμετοχή στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ηρακλείου την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 στις 1:30 π.μ.

Για το λόγο αυτό οι Σύλλογοί μας συμμετέχουν στην 3ωρη στάση εργασίας της ΔΟΕ (11:00 π.μ. έως 2:00 π.μ.) και κηρύττουν επιπλέον τρίωρη στάση εργασίας (2:00 έως 5:00) για τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων που εργάζονται σε ολοήμερα τμήματα.

Ανακοίνωση των εκπαιδευτικών στο Ρέθυμνο

Με καθόλου έκπληξη, δυστυχώς, δεν είδαμε την πρόταση του Υπουργείου για τον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την σχολική χρονιά 2016-17. Στο παρελθόν έχουμε ξαναζήσει νομοσχέδια να «παγώνουν» την προϋπηρεσία που έχει αποκτηθεί, να προκαλούν άδικες ανακατατάξεις στον πίνακα αναπληρωτών και να δημιουργούν ένα αίσθημα ανασφάλειας αλλά προπαντός, διχόνοιας. 
Στο νομό μας, όπου οι αναπληρωτές αποτελούν το 1/3 του συνόλου των εκπαιδευτικών, γνωρίζουμε πως αποτελούν τον πυλώνα των σχολείων μας. Καλούνται να εργαστούν κατά κόρον μακριά από τις οικογένειες τους, με συμβάσεις πολλαπλών ταχυτήτων, αντιμέτωποι με την ανεργία κάθε καλοκαίρι, με την ανασφάλεια με το πότε, αν και πού θα εργάζονται την επόμενη χρονιά και με ελάχιστα προνόμια (αδειών κα). Είναι τουλάχιστον παράλογο να μπει «πλαφόν» στην προϋπηρεσία που έχουν αποκτήσει υπηρετώντας την εκπαίδευση εδώ και χρόνια οι περισσότεροι από αυτούς. 
➢    Απαιτούμε: 
●    Να αποσυρθεί τώρα η πρόταση του υπουργείου 
●    Να διασφαλιστεί η προσμέτρηση ολόκληρης της προϋπηρεσίας 
●    Μόνιμους μαζικούς διορισμούς σε όλη την εκπαίδευση
➢    Κηρύσσουμε 3/ωρη στάση εργασίας του Συλλόγου 8.00-11.00 για το πρωινό ωράριο και 13.15-16.15 για το απογευματινό ωράριο ώστε να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι στην συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί. Η ΔΟΕ έχει κηρύξει αντίστοιχα 3/ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00. Οι συνάδελφοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μία ή τις δύο στάσεις εργασίας ανάλογα με το ωράριο τους.

➢    Στηρίζουμε:
●    την συγκέντρωση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση την Παρασκευή στις 10.30 
●    την συγκέντρωση στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση την Παρασκευή στις 12.30
●    την συγκέντρωση στο Ηράκλειο έξω από το επιμελητήριο Ηρακλείου στις 19.30 στα πλαίσια της συζήτησης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικου Διαλόγου για την παιδεία κ.Λιάκο Αντώνη.

Το ντόμινο προβλημάτων που θα δημιουργήσει η τυχόν εφαρμογή του νόμου δε θα αφήσει ανεπηρέαστους ούτε τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, ούτε τους μαθητές μας. Ζητάμε την στήριξη όλης της κοινωνίας στον μεγάλο αγώνα που έχουμε μπροστά μας. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook