Χωρίς να γίνουν κοινές δηλώσεις ολοκληρώθηκε στις 21.15 η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον γάλλο πρόεδρο Φρανοσυά Ολάντ στα Ηλύσια Πεδία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τελευταία 15 λεπτά της συνάντησης [που συνολικά δεν ξεπέρασε τη μία ώρα, οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, χωρίς κανένας άλλος αξιωματούχος να είναι παρών.  Είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίζεται μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ για κοινές δηλώσεις στον τύπο μετά από μια συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο.  

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναζήτησε στο πρόσωπο του γαλλου προέδρου υποστήριξη στο αίτημα είτε να πιεστεί το ΔΝΤ από τους ευρωπαίους να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αναστέλλοντας τις «παράλογες απαιτήσεις του ή να προχωρήσει μια συμφωνία μόνο με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί πως πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση εγκαίρως και ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και θα επιτύχει τους στόχους αλλά ως κυρίαρχη χώρα να έχει την δυνατότητα να επιλέξει τα μέτρα.   

Η επιδίωξη του έλληνα πρωθυπουργού δεν δείχνει πολύ ρεαλιστική και λόγω της συμφωνίας που έχει υπογράψει τον Ιούλιο του 2015 και των έγγραφων προσκλήσεων στο ΔΝΤ αλλά κυρίως λόγω των διαθέσεων των «παικτών» που βρίσκονται στο τραπέζι. 

Λίγο πριν ο Αλέξης Τσίπρας περάσει ,για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, το κατώφλι του γαλλικού προεδρικού Μεγάρου για πολιτική διαπραγμάτευση, Βρυξέλλες και Βερολίνο υπέδειξαν πως μόνο μια είναι η λύση η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ενώ το ΔΝΤ σε νέα έκθεση   (Fiscal Monitor Report) που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα θεωρεί πως ο εκλογικός κύκλος και το πολιτικό αδιέξοδο μπορεί να περιπλέξουν την εφαρμογή πολιτικών ή να αποθαρρύνουν την τολμηρή εφαρμογή πολιτικών εντός του 2016 στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στην έκθεση επιλέγει να κάνει λόγο για πιθανό νέο πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα. Κάτι που ερμηνεύεται είτε ως τέταρτο μνημόνιο είτε ως ένα συμπληρωματικό μνημόνιο που θα έρθει να αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και το οποίο το ΔΝΤ θεωρεί ότι χρήζει αναπροσαρμογής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook