Πραγματοποιήθηκε χθες στο Κυπαρίσσι, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, η εσπερίδα με θέμα “Ενδογενής ανάπτυξη και τοπικότητα: Η ανάπτυξη στην οικονομική κρίση”.

Την εκδήλωση που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Δήμου Ηρακλείου παρακολούθησαν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και στόχος ήταν η ανάδειξη του ρόλου του πρωτογενούς τομέα στην ενδογενή ανάπτυξη και η προσαρμογή των αγροτών/ισών στις νέες συνθήκες, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε παγκόσμιο.

Στην εσπερίδα χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πέτρος Ινιωτάκης, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της συμμετοχής του τοπικού πληθυσμού μέσα από ομάδες παραγωγών με στόχο την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Για το θέμα του ρόλου των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στην ενδογενή ανάπτυξη μίλησε ο Dr Αλέξανδρος Στεφανάκης, Κτηνίατρος, Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ο κ. Δημήτρης Ψαράς, συντονιστής εφαρμογών βιώσιμης ανάπτυξης μίλησε για την «Τοπική ανάπτυξη από εμάς για εμάς».

Ενώ ομιλία με θέμα: “Σχεδιασμός ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης” έκανε εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου κ. Μανόλης Παντερής, ο οποίος ανέπτυξε την φιλοσοφία του Leader τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Από όλους τους ομιλητές τονίστηκε, ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο θα υπάρξει ενίσχυση της αποκεντρωμένης διαχείρισης και περιφερειακή διάσταση ενώ παρέχεται  η δυνατότητα τοπικού σχεδιασμού δράσεων, που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, μέσα από ευρύτατο φάσμα επιχειρηματικών σχεδίων Δευτερογενούς και Τριτογενούς τομέα της Οικονομίας της Κρήτης. Από την Μεταποίηση Αγροτικών (Γεωργικών-Κτηνοτροφικών-Αλιευτικών) Προϊόντων, τον Αγρο-διατροφικό Τομέα, τον Τουρισμό, την Παροχή Υπηρεσίας, εκτός του Τουρισμού, όλες με στρατηγική κατεύθυνση την ενίσχυση της Μικρής Επιχειρηματικότητας ως κορμό της Αγροτικής Οικονομίας.

Στόχος όλης της διαδικασίας είναι η ουσιαστική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόληση σε ένα σύνθετο περιβάλλον κοινωνικοοικονομικής κρίσης και η επίτευξη ενδογενούς ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου κ. Μανόλης Χαιρέτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μανόλης Σαλούστρος, και  ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κυπαρισσίου κ. Βαγγέλης Δασκαλάκης.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook