Με απόλυτη επιτυχία και με αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων ολοκληρώθηκε η Ημερίδα “Press the…Innovation button: “Ο ρόλος της Έρευνας και της Καινοτομίας στην Επιχειρηματικότητα”, η οποία διοργανώθηκε από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016.

Τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα αποτελούν σημαντικές πηγές νέας γνώσης και καινοτομίας, εκτελώντας ένα διευρυμένο ρόλο στις επιστήμες και στην τεχνολογικά εστιασμένη ανάπτυξη, δηλαδή μπορούν να αποτελέσουν βασικό στοιχείο της εξέλιξης σε ζωτικά τμήματα της οικονομίας. Γι’ αυτό το λόγο η μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας προς τις επιχειρήσεις είναι καίριας σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επαναφορά της ανάπτυξης, ειδικά μετά από την μακροχρόνια ύφεση. Αντίστοιχα, η αύξηση και εξέλιξη της επιχειρηματικότητας, κυρίως των νέων, κρίνεται ύψιστης σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Στα πλαίσια της “οικονομίας της γνώσης”, η έρευνα και καινοτομία διαδραματίζουν καίριο ρόλο για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά την έναρξη της ημερίδας, ο κ. Μανώλης Τσικνάκης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Ιδρύματος, αναφέρθηκε στην συμβολή της έρευνας και καινοτομίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τις πρωτοβουλίες του ΤΕΙ Κρήτης στο τρίπτυχο αυτό, καθώς και τα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη σημερινή κατάσταση, τις απαιτήσεις και τις προοπτικές, αλλά και με ποιον τρόπο θα ενεργοποιηθεί η καινοτομία αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Κοπανάκης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικής Ευφυΐας (e-Bi Lab).

Στην ενεργοποίηση της καινοτομίας και τον ρόλο των start-ups και spin-offs σ’ αυτή, επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο κ. Αρτέμης Σαϊτάκης, Διευθυντής του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, STEP-C. Ο κ. Μιχάλης Καθαράκης, Διευθυντής ΚΕΚ Τεχνικών Σχολών Επιμελητηρίου Ηρακλείου, παρουσίασε πως μπορεί να προστατευθεί η καινοτομία αναφερόμενος στη Διανοητική ιδιοκτησία και την κατοχύρωση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Μελέτες περιπτώσεων – καλές πρακτικές εταιριών που βρίσκονται στην Κρήτη, παρουσιάστηκαν από τους κυρίους: Γεώργιο Παπαδάκη,  Διευθυντή έργων Phaistos Networks, Μιχάλη Σερπετσιδάκη, Διευθύνοντα σύμβουλο εταιρειών Cretalive ΕΠΕ και CEREBRO, Αντώνη Καράτζη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Ομίλου εταιρειών Καράτζη Α.Ε. και Γεώργιο Επανωμεριτάκη, Διευθυντή Δικτύου των καταστημάτων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για τα παραδείγματα καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν δημιουργηθεί σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα.  Ο κ. Εμμανουήλ Κουδουμάς, Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕΙ Κρήτης, παρουσίασε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, που έχει αναπτύξει το ΤΕΙ Κρήτης. Ο κ. Δημήτρης Καφετζόπουλος, Ερευνητής Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας ΙΤΕ), αναφέρθηκε στην έρευνα και την καινοτομία του ΙΤΕ, καθώς και στα καινοτόμα προϊόντα/ υπηρέσιες που έχουν αναπτυχθεί σ’ αυτό. Αντίστοιχα, ο κ. Γεώργιος Νεοφώτιστος, Ερευνητής του Κέντρου Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Κοινή παραδοχή διοργανωτών και παρευρισκόμενων ήταν η ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών – πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση της έρευνας και την μεταφορά καινοτομίας στον επιχειρηματικό κόσμο. Επιδίωξη των διοργανωτών είναι η ημερίδα αυτή να αποτελέσει την εκκίνηση (innovation button) των προσπαθειών/δραστηριοτήτων για την επίτευξη λειτουργίας του τρίπτυχου έρευνα-καινοτομία και επιχειρηματικότητα, οδηγώντας στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την επαναφορά της ανάπτυξης, ειδικά μετά από την μακροχρόνια ύφεση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook