Η ιταλική Βουλή υπερψήφισε το πακέτο των μέτρων λιτότητας την Παρασκευή, μία ημέρα μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η Γερουσία. Είχε προηγηθεί στήριξη στην ιταλική κυβέρνησης με τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η Βουλή ψήφισε υπέρ των μέτρων με ψήφους 314 υπέρ, 280 κατά και δύο αποχές.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, όπως είχε ανακοινώσει, περιόρισε τις τροπολογίες, αλλά καταψήφισε τα μέτρα.

«Πρόκειται για ταξικές παρεμβάσεις, που πλήττουν τους φτωχούς και τους ασθενέστερους πολίτες, δεν παράγουν μεταρρυθμίσεις και ούτε ανάπτυξη» τόνισε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, σε παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι είναι «κάθε άλλο παρά απών», προσθέτοντας ότι μελέτησε «σε βάθος τα προβλήματα» και δούλεψε «για το καλό των ιταλών».

«Θα ήθελα να προχωρήσω, όπως υποσχέθηκα, σε μείωση των φόρων. Θα το πράξω, αλλά όχι τώρα, διότι η φάση αυτή δεν μας το επιτρέπει» πρόσθεσε.

Τα μέτρα είχαν εγκριθεί την Πέμπτη και από την Γερουσία.

Νωρίτερα, οι βουλευτές έδωσαν -με 316 ψήφους υπέρ, 284 κατά και δύο αποχές- ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, η οποία θεωρείται ότι ισοδυναμεί με «πράσινο φως» στο σχέδιο λιτότητας.

Το τετραετές πακέτο προβλέπει μέτρα ύψους 70 δισ. ευρώ. Η Ιταλία επιθυμεί να ισοσκελίσει σχεδόν τον προϋπολογισμό της το 2014, μειώνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 0,2% του ΑΕΠ από το 4,6% που ήταν το 2010.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook