Την προσφορά της Κρήτης ως κέντρου για τη συλλογή και μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Λιβύη έθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, στη διάρκεια συνάντησης της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Λαμπρινίδης είχε, επίσης, συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο κ. Λαμπρινίδης μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά την συνάντηση, αναφέρθηκε στο μεγάλο, όπως είπε, θέμα που είναι η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Λιβύη.

«Είναι απελπιστική η κατάσταση» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «στο θέμα αυτό η Ελλάδα έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

«Επανέλαβα τη διάθεσή μας η Κρήτη να λειτουργήσει ως κέντρο, τόσο συλλογής όσο και μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη» είπε.

Τόνισε, επίσης, ότι η δημιουργία του νέου πολιτικού καθεστώτος δε θα πρέπει να περιμένει την απομάκρυνση του Μουαμάρ Καντάφι, αλλά πρέπει να προωθείται παράλληλα με τις διαδικασίες λύσης της κρίσης στη Λιβύη.

Αναφερόμενος στη μετάβαση της χώρας προς την Δημοκρατία ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην αποκλειστεί κανείς από τη διαδικασία αυτή. Αυτό συμπεριλαμβάνει και ανθρώπους που είναι σήμερα στο καθεστώς στην Τρίπολη, όχι τον Καντάφι τον ίδιο, αλλά δεν μπορεί να έχουμε μία μετάβαση στη δημοκρατία όπου να αποκλείουμε κάποιους.

» Η Λιβύη είναι μία χώρα που θα μπορούσε, εάν δεν συμφωνήσουν όλοι, να σπάσει σε πολλά κομμάτια και πριν φτάσουμε στη δημοκρατία, να έχουμε σημαντική βία. Αυτό, έχουμε υποχρέωση ως διεθνής κοινότητα, να το αποφύγουμε».

«Μπορούμε να στηρίξουμε την πορεία προς την Δημοκρατία, αλλά πρέπει οι ίδιοι οι Λίβυοι να αποφασίσουν πώς θα πάνε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα για όλους» κατέληξε ο υπουργός.

Ο κ. Λαμπρινίδης, μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι συνεχίζεται η προετοιμασία της κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση, εξέφρασε την ελπίδα του να επαναλειτουργήσει σύντομα η Εκκλησιαστική Σχολή στην Χάλκη.

Συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Την συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξήρε ο κ. Λαμπρινίδης, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Λαμπρινίδης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη στην οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακοίνωσε ότι ο Έλληνας υπουργός αποδέχτηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ίμβρο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook