Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, το κορυφαίο σύμβολο του δυτικού πολιτισμού, θωρακίζεται μπροστά στο ενδεχόμενο να αποτελέσει πιθανό στόχο τρομοκρατών. 

Οι πρόσφατες «τυφλές» επιθέσεις στις Βρυξέλλες δεν σήμαναν συναγερμό μόνο στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, που δρομολόγησε μία σειρά από μέτρα, με στόχο την προστασία του μνημείου. 

Από τις 28 Μαρτίου, η ιματιοθήκη του αρχαιολογικού χώρου δεν αποδέχεται πλέον προς φύλαξη ογκώδεις αποσκευές επισκεπτών, ενώ όσοι ανεβαίνουν στον Ιερό Βράχο, θα επιτρέπεται να έχουν μαζί τους μόνο μικρά σακίδια ή τσάντα χειρός. Ακόμη και τα βρεφικά καροτσάκια βρίσκονται στο «στόχαστρο» και αναζητείται λύση για την προσωρινή παραμονή τους στο χώρο. 

Ήδη, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, έχει αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση, που αναφέρει: «Για λόγους ασφαλείας, η λειτουργία της Ιματιοθήκης του αρχαιολογικού χώρου της Ακροπόλεως διακόπτεται από 28.3.2016 και δεν θα δέχεται πλέον ογκώδεις αποσκευές προς φύλαξη». 

Εκτός από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων και η ΕΛ.ΑΣ. έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο αυξημένης -αλλά διακριτικής- φύλαξης και δημοφιλών αρχαιολογικών χώρων, ανάμεσα τους και του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. 

Όπως έγινε γνωστό θα ακολουθήσουν και άλλα προληπτικά μέτρα, ενώ υπάρχει και η σκέψη για τοποθέτηση μηχανήματος ελέγχου αποσκευών (Χ-Ray), αν και υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν πως δεν ενδείκνυται για εξωτερικούς χώρους. 

Μιλώντας στο «Πρώτο ΘΕΜΑ», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, κ. Παναγιώτης Μαυρικόπουλος, επιβεβαίωσε πως όχι μόνο τα ογκώδη σακίδια των επισκεπτών μένουν εκτός ιερού βράχου, αλλά οι φύλακες έχουν πλέον το δικαίωμα να ελέγξουν σχολαστικά οποίον επιμένει να τα μεταφέρει μαζί του. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook