Στις 21 Μαΐου 2016 θα φιλοξενήσει η Κρήτη αθλητές από πολλές χώρες στον υπερβατικό αγώνα δρόμου Heroes Ultra 2016, που θα ακολουθήσει τα χνάρια της θρυλικής απαγωγής του Στρατηγού Κράιπε. 

Πάνω από 70 χρόνια μετά την δραματικότερη επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, 32 δρομείς από 12 χώρες θα επιχειρήσουν την κάλυψη και των 154 χιλιομέτρων της πορείας διαφυγής των απαγωγέων στην Κρητική ενδοχώρα σε λιγότερο από 30 ώρες.

Ήταν στις 26 Απριλίου 1944 όταν Βρετανοί κομάντος της ομάδας ειδικών επιχειρήσεων SOE (Special Operations Executive) και Κρήτες αντάρτες απήγαγαν τον φρούραρχο Κρήτης, Στρατηγό Χάινριχ Κράιπε, σε ενέδρα έξω από τις Αρχάνες Ηρακλείου. Σε μία καλοσχεδιασμένη επιχείρηση που γοητεύει ακόμη για την τολμηρότητά της, οι απαγωγείς κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη από τα Γερμανικά στρατεύματα για σχεδόν 20 ημέρες, κινούμενοι νύχτα από κρησφύγετο σε κρησφύγετο στα βουνά του Ρεθύμνου. Με την βοήθεια σύσσωμου του τοπικού πληθυσμού, η ομάδα κατάφερε τελικά να σπάσει τον κλοιό των Γερμανικών περιπόλων στα νότια του νησιού και να φυγαδεύσει τον Κράιπε στο Κάιρο από την παραλία Περιστερέ στις 14 Μαΐου 1944. 

Η επαναφορά της πορείας απαγωγής ως αγώνα δρόμου αποτελεί πρόκληση για διοργανωτές και αθλητές. Πέρα από την απόσταση των 154 χλμ, η διαδρομή θα φέρει αντιμέτωπους τους συμμετέχοντες με σχεδόν 5.500 μ συνολικής ανάβασης στον Ψηλορείτη, τον Κρυονερίτη και άλλα βουνά του Ρεθύμνου. Οκτώ ενδιάμεσοι σταθμοί ανεφοδιασμού θα προμηθεύουν τους αθλητές με νερό και τρόφιμα, με την θερμιδική κατανάλωση να υπερβαίνει τις 10.000 θερμίδες. “

Αν και φυσικά θέλουμε να δούμε όλους τους φίλους δρομείς στον τερματισμό, υπολογίζουμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό ακόμα και ανάμεσα σε πολύ έμπειρους αθλητές δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει μέσα στο χρονικό όριο των 30 ωρών,” δηλώνει ο εκπρόσωπος της διοργάνωσης, Παναγιώτης Γκόνος. “Σε έναν τέτοιο αγώνα, τίποτα δεν είναι δεδομένο.”

Έναρξη/Τερματισμός

Το Heroes Ultra εκκινεί στη Μονή Βωσάκου στον Μυλοπόταμο στις 8πμ το Σάββατο 21η Μαΐου 2016 και τερματίζει στην Παραλία Περιστερέ, το σημείο εκκένωσης της ομάδας των απαγωγέων του Στρατηγού Κράιπε, στις 2μμ την Κυριακή 22 Μαΐου 2016.
Φυσικά όλοι οι αθλητές είναι ευπρόσδεκτοι στον τερματισμό και νωρίτερα, αν τα καταφέρουν…

Σήμανση

Όλη η διαδρομή θα είναι σηματοδοτημένη τόσο για πρωινή όσο και για νυχτερινή πλοήγηση με οικολογικές μπογιές, κορδέλες υψηλής ορατότητας και άλλα σημάδια για τα οποία θα ενημερωθείτε στο Εγχειρίδιο Αθλητή που θα εκδώσει η διοργάνωση καθώς και την σχετική ενημέρωση την παραμονή του αγώνα, 20 Μαΐου 2016.

Σταθμοί ανεφοδιασμού/αποκλεισμού

Οι αθλητές θα υποστηρίζονται στη διαδρομή από 8 ενδιάμεσους σταθμούς ανεφοδιασμού, καθώς και αρκετά άλλα μη επανδρωμένα σημεία ανεφοδιασμού με νερό από τις πολλές πηγές που υπάρχουν κατά μήκος της διαδρομής.

Κάθε ένας από τους 8 σταθμούς ανεφοδιασμού θα εκτελεί ταυτόχρονα χρέη σημείου αποκλεισμού των πιο αργών αθλητών.

Υγειονομική υποστήριξη

Ένα μεγάλο πλήθος εθελοντών διασωστών θα είναι ανεπτυγμένο κατά μήκος της διαδρομής κατά τη διάρκεια του αγώνα για την ασφάλεια των αθλητών. Περισσότερες πληροφορίες για τις ομάδες διάσωσης/πρώτων βοηθειών θα δοθούν στο Εγχειρίδιο Αθλητή καθώς και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης την παραμονή του αγώνα.

Όλες οι πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook