Σε άρση των διημερεύσεων (από τις 8:00 έως τις 20:00) από τις 4 Μαϊου, καλεί τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Την αρχή έχει ήδη κάνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, που από την 1η Μαΐου σταματά της διημερεύσεις κατά τις εργάσιμες ημέρες πλην αργιών, Σαββάτου και Κυριακής. Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας δηλώνουν παρόντες στον διάλογο που έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Υγείας για το επίμαχο θέμα. 

Συγκεκριμένα, με ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του ΠΦΣ το Σάββατο 16 Απριλίου, προτείνεται σε όλους τους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας, να άρουν τις διημερεύσεις από 4 Μαΐου, ενώ να συνεχίσουν κανονικά τις διανυκτερεύσεις. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν σταματήσουν οι διημερεύσεις, κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαρμακεία θα μένουν ανοικτά μέχρι το μεσημέρι ή έως αργά το βράδυ εάν ο φαρμακοποιός έχει επιλέξει το διευρυμένο ωράριο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο ο ΠΦΣ όσο και ο ΦΣΑ έχουν θέσει κατ’ επανάληψη το θέμα του ωραρίου στο υπουργείο Υγείας, χωρίς ωστόσο να έχει συντελεστεί πρόοδος στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Όπως υποστηρίζουν τα μέλη του ΠΦΣ, το ελεύθερο ωράριο έχει προκαλέσει απορρύθμιση του συστήματος των εφημεριών των φαρμακείων, καθώς πυκνώνουν οι αιτήσεις των φαρμακοποιών για εξαίρεσή τους από τους πίνακες εφημερευόντων. 

Παράλληλα, η σχετική ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή τόσο του ΠΦΣ, όσο και του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδος (ΦΑΝΙΕ), που εκπροσωπεί τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο, κάνει βήμα σημειωτόν. 

Συγκεκριμένα, ενώ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έχει δηλώσει την πρόθεσή του για αναθεώρηση της νομοθεσίας που διέπει το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, προς το παρόν δεν έχει καταθετεί υπόψη του ΠΦΣ και του ΦΑΝΙΕ συγκεκριμένη πρόταση. 

Ο ΠΦΣ επιθυμεί την διαμόρφωση ενός αμοιβαία αποδεκτού ωραρίου λειτουργίας, ώστε να διασφαλίζεται και το πρόγραμμα των εφημεριών, ενώ ο ΦΑΝΙΕ συμφωνεί επίσης με την τήρηση συγκεκριμένου ωραρίου επισημαίνοντας ωστόσο ότι το διευρυμένο ωράριο (08:00 – 23:00) είναι νομικά κατοχυρωμένο από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook