Εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 χρόνων, αλλά στον καταυλισμό που συγκεντρώθηκαν, λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου, τους περίμενε μια ακόμη χειρότερη μοίρα – αφού η πολυπόθητη βροχή όχι μόνο ήρθε, αλλά ήταν τόσο ισχυρή ώστε προκάλεσε τρομερές πλημμύρες.

Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια είπαν ότι σκοτώθηκαν 5 εσωτερικοί πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και τρία ανήλικα παιδιά. Τα θύματα είχαν μετακινηθεί στα περίχωρα της πρωτεύουσας εξαιτίας της ξηρασίας, που έχει ερημώσει ολόκληρες επαρχίες στο Κέρας της Αφρικής, πλήττοντας συνολικά περισσότερα από 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ένας γιατρός στο Μογκαντίσου, ο Οσμάν Νταφλέι, δήλωσε στο BBC ότι οι εκτοπισμένοι κάτοικοι είχαν να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή καταστροφή στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. «Ιδιαίτερα τα παιδιά κάτω των 5 και οι έγκυες γυναίκες υποφέρουν από υποσιτισμό και μεταδοτικές ασθένειες, όπως ιλαρά, διάρροια και πνευμονία», είπε.

\"Γλύτωσαν

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπεύθυνος ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τη Σομαλία, Μαρκ Μπάουντεν, προειδοποίησε πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, «οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι».

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αναφέρει ότι τα επίπεδα του υποσιτισμού στη χώρα έχουν αυξηθεί δραματικά, ακόμα και σε περιοχές που διαθέτουν σιτάρι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φεύγουν κάθε μέρα 3000 άνθρωποι για γειτονικές χώρες, όπως η Αιθιοπία και Κένυα, που αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στην άφιξη τόσων μεταναστών.

tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook