Ιάπωνες ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν δόντια (περιλαμβανομένων των συνδετικών ιστών) χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα ποντικών και τα μεταμόσχευσαν επιτυχώς σε πειραματόζωα.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό άρθρο του PLoS One (Public Library of Science), τα δόντια που εμφυτεύθηκαν στην κάτω γνάθο των πειραματόζωων, προσκολλήθηκαν με επιτυχία στα οστά τις γνάθου και οι αρουραίοι μπόρεσαν να μασήσουν κανονικά.

«Τα τεχνητά δόντια ήταν πλήρως λειτουργικά και δεν προκάλεσαν προβλήματα στη μάσηση και την σίτιση μετά την μεταμόσχευση», υπογραμμίζει ο Δρ Μασαμιτσου Οσιμα, επίκουρος καθηγητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου των Επιστημών του Τόκιο.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι έχουν κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη νέων ανθρώπινων οργάνων, με βάση τα ίδια τα κύτταρα των ασθενών.
 
«Προς το παρόν, παγκοσμίως οι επιστήμονες δεν διαθέτουν μια μέθοδο καλλιέργειας τρισδιάστατων οργάνων σε in vitro συνθήκες (εκτός του οργανισμού)», εξηγεί ο Δρ Τακασι Τσουτζι που ηγήθηκε του πειράματος.

«Είναι σημαντικό να αναπτυχθούν τεχνολογίες για την καλλιέργεια οργάνων, με στόχο την μελλοντική αντικατάσταση των οργάνων του σώματος, στο πλαίσιο της αναγεννητικής θεραπείας», σημειώνει.

Τα βλαστοκύτταρα είναι τα κυρίαρχα κύτταρα του οργανισμού και πηγή όλων των κυττάρων και ιστών του σώματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να παράγουν όλους τους τύπους κυττάρων του οργάνου απ’ το όποιο πηγάζουν.

Εξαιτίας της ικανότητάς του να παράγουν διαφορετικά είδη κυττάρων και να πολλαπλασιάζονται και να αυτό-ανανεώνονται, οι ερευνητές προσπαθούν να συλλέξουν βλαστοκύτταρα, να τα καλλιεργήσουν και τελικά να αντιμετωπίσουν διάφορες παθήσεις και διαταραχές, περιλαμβανομένου του καρκίνου και του διαβήτη.

Η ομάδα του Δρ Τσουτζι αφαίρεσε δύο τύπους βλαστοκυττάρων από τα γομφία (τραπεζίτες) των ποντικών και τα καλλιέργησε σε εργαστηριακό περιβάλλον. Για τον έλεγχο του μήκους και του σχήματος των δοντιών, τα κύτταρα τοποθετήθηκαν σε «καλούπι», όπου αναπτύχθηκαν σε κανονικά δόντια.

Ολόκληρο το δόντι (περιλαμβανομένου του συνδετικού ιστού) εμφυτεύθηκε στην κάτω γνάθο ποντικών, ηλικίας ενός μηνός. Συνενώθηκε με τους ιστούς και τα οστά της κάτω γνάθου μετά από περίπου 40 ημέρες. Μάλιστα οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν και τις νευρικές ίνες των νέων δοντιών.

Ο Ιάπωνας ερευνητής υπογραμμίζει τη σημασία της μελέτης, καθώς ανοίγεται η ευκαιρία να αναπτυχθούν ολόκληρες οδοντοστοιχίες από βλαστοκύτταρα και τελικά εμφυτεύονται στον ασθενή, αποκαθιστώντας την λειτουργικότητα της στοματικής κοιλότητας.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook