Οι άνδρες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο είναι πιθανότερο να αποβιώσουν εξαιτίας του, συγκριτικά με τις γυναίκες καρκινοπαθείς, λόγω του αρχικού υψηλότερου κινδύνου και της καθυστερημένης διάγνωσης.

Ερευνητές του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ μελέτησαν βάση δεδομένων για 36 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, από το 1977 έως το 2006.

Διαπίστωσαν ότι η αναλογία της θνησιμότητα εξαιτίας καρκίνων διαμορφωνόταν σε 5,5 άνδρες για κάθε γυναίκα καρκινοθαπή ως προς τον καρκίνο των χειλιών, και τέσσερις άνδρες για κάθε μια γυναίκα, για τον καρκίνο του οισοφάγου. Ως προς τον καρκίνο του πνεύμονα, κύρια αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες, η αναλογία ήταν 2,3 άνδρες για κάθε μια γυναίκα.

Ο λόγος της διαφοροποίησης αυτής είναι ότι οι άνδρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου εξαρχής. Η μέση δια βίου πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα για τον άνδρα είναι 1 στις 13, συγκριτικά με 1 στις 16 για τις γυναίκες.

Οι άνδρες είναι πιθανότερο να διαγνωστούν με πιο προχωρημένο στάδιο καρκίνου, συγκριτικά με τις γυναίκες. Επίσης ρόλο παίζουν και οι φυλετικές διαφορές ως προς την έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες, όπως ο καπνός του τσιγάρου και οι ιογενείς λοιμώξεις. Στην μελέτη αναφέρονται επίσης και μηχανισμοί, όπως τα χρωμοσώματα του φύλου και οι ορμόνες, που συντελούν στις παρατηρούμενες διαφορές ως προς τον καρκίνο, μεταξύ των δύο φύλων.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι δεν υπάρχει μια μεμονωμένη αιτία για την ποσοτική αυτή διαφοροποίηση, αλλά θα πρέπει να εξετάζονται επιρροές που περιλαμβάνουν και διαφορές στην συμπεριφορά των όγκων, τον αντικαρκινικό έλεγχο των ατόμων χωρίς συμπτώματα, την παρουσία άλλων παθήσεων και κατά πόσο οι ασθενείς αναζητούν φροντίδα υγείας.

Πάντως σε πρόσφατη έρευνα που έκαναν τα Abbott Laboratories, διαπιστώθηκε ότι το 28% των ανδρών δεν επισκέπτεται τακτικά κάποιον γιατρό.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook