Την πρόταση για την διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για τη ναύλωση πλοίου που θα εκτελεί δρομολόγια από και προς την ακριτική Γαύδο, θα καταθέσει άμεσα στο Υπουργείο Θαλασσίων υποθέσεων, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, αφού πρώτα η πρόταση αυτή εγκριθεί, από το δημοτικό συμβούλιο Γαύδου.

Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε μετά από εκτενή διάλογο στην διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης ο οποίος συνοψίζοντας την συμφωνία είπε : " Η πρόταση είναι να γίνει ένας διαγωνισμός ο οποίος θα έχει τρία στάδια ναύλωσης πλοίων. Απο τώρα μέχρι τις 15 Απριλίου. Απο τις 15/4 μέχρι τις 15 Ιουνίου και απο τότε μέχρι το τέλος της περιόδου".

Όπως διευκρίνησε ο βουλευτής Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης " απο τις 15/6 η Γαύδος πρέπει να έχει σε κάθε περίπτωση ένα πλοίο το οποίο να έχει μεταφορική ικανότητα πάνω απο 150 άτομα αλλά και επιφάνεια περίπου 200 τετραγ. μέτρων για να μπορεί να μεταφέρει οχήματα....Η εταιρεία των Σφακίων (σ.σ. ΑΝΕΝΔΥΚ) δεσμεύτηκε να ξεκινήσει την μετασκευή του "Σαμαριά" και με αυτές τις προυποθέσεις εαν δεν είναι έτοιμη η εταιρεία θα υπάρξει ένα άλλο πλοίο το οποίο θα συμμετέχει στον διαγωνισμό....Το περιεχόμενο της πρότασης θα αποτελέσει και περιεχόμενο των όρων της προκήρυξης του υπουργείου..."

Στόχος είναι μέχρι και τον ερχόμενο Μάιο, την γραμμή να εξυπηρετούν το πλοίο «Δασκαλογιάννης» ως οχηματαγωγό και το επιβατηγό «Neptuna» της ΑΝΕΝΔΥΚ, και στη συνέχεια να δρομολογηθεί το ΕΓ/ΟΓ πλοίο «Σαμαριά», που έχει την δυνατότητα μεταφοράς και οχημάτων και επιβατών, και το οποίο θα μετασκευαστεί ώστε να τηρεί το πρωτόκολλο που προβλέπει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γαύδου Στράτος Λαμπάκης επεσήμανε πως η πρόταση πρέπει να έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης δήλωσε πως εαν κρίνουν οι εμπλεκόμενοι πως μπορεί να βοηθήσει στις επαφές στην Αθήνα είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στην προσπάθεια.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολάκης εκπρόσωποι της ΑΝΕΝΔΥΚ περιφερειακοί σύμβουλοι αλλά και ο πρόεδρος με στελέχη του Λιμενικού Ταμείου Χανίων. Μάλιστα συμφωνήθηκε το Λιμενικό Ταμείο Χανίων να υποβάλλει μιαν ολοκληρωμένη πρόταση προς την Περιφέρεια για μικρές - χαμηλού κόστους - παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σε Σφακιά, Γαύδο και Αγ.Ρουμέλη έτσι ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα των σκαφών.