Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της Κρουαζιέρας στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη στα Χανιά έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται, όχι όμως μόνο μέσα στην πόλη αλλά και 35 χιλιόμετρα έξω από αυτήν.

Πούλμαν με επιβάτες από το κρουαζιερόπλοιο Navigator of the Seas που δένει στο λιμάνι της Σούδας,  με χιλιάδες τουρίστες , επισκέπτεται τον πολιτιστικό Σύλλογο στο Γαβαλοχώρι, ένα χωριό του Αποκόρωνα, προκειμένου οι ξένοι να δουν από κοντά τα παραδοσιακά κεντήματα που φτιάχνουν οι γυναίκες με το κοπανέλι.

Πρόκειται για έναν παραδοσιακό τρόπο κεντήματος  που διασώζεται μέχρι τώρα στη Κρήτη και η τέχνη του περνά από γενιά σε γενιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εμπειρίες των κατοίκων με τους τουρίστες, οι τελευταίοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά προιόντα του τόπου, περισσότερο ίσως και από τους νέους της περιοχής, και πολλοί είναι μάλιστα αυτοί που φεύγουν έχοντας αγοράσει κάτι από τον Σύλλογο.

Έτσι το χωριό κάθε εβδομάδα, όπως έγινε και αυτήν την Παρασκευή, είναι προετοιμασμένο να δεχτεί  τα 10 κατά μέσο όρο πούλμαν με τους ξένους επισκέπτες ενώ στην πλατεία  που είναι ο Σύλλογος, στήνεται μια μικρή γιορτή   με τσικουδιά και ντόπια εδέσματα.

Στο χώρο δε του συλλόγου, μια γυναίκα κάνει επίδειξη πλέκοντας με το κοπανέλι για να δουν από κοντά οι τουρίστες την τέχνη που παράγει τα όμορφα κεντητά.

Ύστερα από μιάμιση περίπου ώρα, όσο διαρκεί η παραμονή των ξένων του κρουαζιερόπλοιου και η  επαφή με τους κρητικούς στο χωριό, το όφελος για την τοπική κοινωνία είναι μεγάλο, τόσο άμεσο λόγω των αγορών που κάνουν, όσο και έμμεσο λόγω της διαφήμισης που γίνεται στη περιοχή.

Η ιστορία αυτή με τους επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια δείχνει ότι μια σωστή πολιτική για την κρουαζιέρα μπορεί να δώσει θετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα ακόμα και σε περιοχές που δεν βρίσκονται πέρυξ του λιμανιού που δένουν τα πλοία ή μέσα στην πόλη των Χανίων

Να σημειωθεί ότι στο γραφικό χωριό κατοικούν μόνιμα αρκετοί ξένοι, κυρίως Γερμανοί ενώ αποτελεί τουριστική περιοχή με εκατοντάδες επισκέπτες λόγω του έντονου παραδοσιακού στοιχείου που φαίνεται τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στις συνήθειες των κατοίκων του.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook