Το Γενικό Λύκειο Αλικιανού Χανίων στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ που υλοποιεί για την περίοδο 2014-2016 ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Από 17 έως 24 Απριλίου 2016 πραγματοποιείται,  με μεγάλη επιτυχία, μικρής διάρκειας επίσκεψη μαθητών και καθηγητών του ΓΕΛ Αλικιανού στην Πολωνία, με σκοπό την πέμπτη κατά σειρά, διεθνή συνάντηση σχολείων που προέρχονται από το Gliwice της Πολωνίας, τη Varna της Βουλγαρίας, την Καισαρεία της Τουρκίας, το Montefiascone της Ιταλίας και το Birzai της Λιθουανίας με θέμα τη γενική ανασκόπηση όλου του προγράμματος.

Την αντιπροσωπία αποτελούν οι εκπαιδευτικοί κ. Κυριάκος Κουμάκης και Στυλιανός Σταυγιαννουδάκης που ανήκουν στην παιδαγωγική ομάδα που είναι  υπεύθυνη για την  υλοποίηση του προγράμματος και οι μαθητές Καρφάκη Αλεξάνδρα, Τζεϊρανίδη Αναστασία, Βίγλη Άρτεμις, Τζουγκράκη Ανθή και Ποντιώτης Κωνσταντίνος.

Το κύριο πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Gliwice, πόλη της νοτιοδυτικής Πολωνίας όπου είναι και η έδρα του σχολείου υποδοχής. Οι μαθητές φιλοξενούνται σε οικογένειες του τοπικού σχολείου έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο ζωής μιας πολωνικής οικογένειας, ενώ οι καθηγητές διαμένουν σε ξενοδοχείο.

Το πρόγραμμα περιέλαβε γνωριμία των μαθητών και των καθηγητών μέσα από διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια. Η ομάδα ξεναγήθηκε στο Gliwice και γνώρισε την πρόσφατη και παλαιότερη ιστορία του μέσω εικόνων. Το Gliwice είναι μια σύγχρονη πόλη με μεγάλη ιστορία και πληθυσμό που πλησιάζει τους 190.000 κατοίκους. Βρίσκεται στην περιοχή Silesia, 80 Km βόρεια  από την Κρακοβία δίπλα στο ποταμό Kłodnica, όπου έγινε περιήγηση με πλοιάριο την πρώτη ημέρα. Η ομάδα γνώρισε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής, τη γεωγραφία της, τον τρόπο ζωής των κατοίκων αλλά έγινε και μάρτυρας της μεγάλης ανάπτυξης των υποδομών της χώρας. Επισκέφθηκε το αλατωρυχείο της Wieliczka, το ιστορικό κέντρο της Κρακοβίας με το γραφικό της κάστρο και το ορεινό χειμερινό θέρετρο Zakopane με την παραδοσιακή πόλη Krupówki.

Στις επόμενες μέρες η ομάδα των μαθητών και καθηγητών του ΓΕΛ Αλικιανού θα επισκεφθεί το ορυχείο ασημιού στο Tarnowskie Góry, τον πύργο του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού και το μουσείο που στεγάζεται στη Villa Caro.

Στους μαθητές και καθηγητές όλων των ομάδων έγιναν μαθήματα ρητορικής και για τον τρόπο παρουσίασης εργασιών με τη μέθοδο Petca Kutca.

Μετά το τέλος της επίσκεψης στο Gliwice, η αντιπροσωπεία του ΓΕΛ Αλικιανού θα επισκεφθεί τη γραφική πόλη Wroclaw, 200 περίπου χιλιόμετρα βορειότερα όπου θα παρακολουθήσει παράσταση μπαλέτου. Από εκεί θα επιστρέψει στα Χανιά!

Οι εντυπώσεις των μελών της αντιπροσωπίας του σχολείου μας είναι οι καλύτερες τόσο από τα αξιοθέατα όσο και από την ανθρώπινη επαφή. Δίνεται η ευκαιρία να εδραιωθούν αμοιβαία φιλικά συναισθήματα ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών προελεύσεων, με εντελώς διαφορετικές θρησκευτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές αναφορές. Επιβεβαιώνεται η ανάγκη ανταλλαγής εμπειριών ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές, ενώ αναπτύσσεται και καλλιεργείται εντονότερα η συνεργασία. Όλοι αποκτούν σημαντική εμπειρία μέσα από κοινές δράσεις. Δίνεται η δυνατότητα να «αγκαλιαστούν» άνθρωποι, ξεπερνώντας το φόβο του άγνωστου, μετατρέποντάς τον σε εφαλτήριο εξερεύνησης και βελτίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επιστροφή της ομάδας θα ακολουθήσει λεπτομερής ενημέρωση όλης της σχολικής κοινότητας για τα αποτελέσματα της συνάντησης και θα γίνει προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας του σχολείου με λύσεις που διαπιστώθηκε ότι λειτουργούν στην πράξη στο αντίστοιχο Πολωνικό σχολείο.

Καλούμε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να προβάλουν στην τοπική κοινωνία αυτή τη  δραστηριότητα του ΓΕΛ Αλικιανού προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα καλύτερη αντίληψη της σημασίας της άτυπης μάθησης αλλά και να εδραιωθεί η αξία του προγράμματος ERASMUS+ στην τοπική κοινωνία.

Οι υπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος ERASMUS+ για το ΓΕΛ Αλικιανού:
Σαμιώτη Παναγιώτα
Στυλιανός Σταυγιαννουδάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook