Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, απέστειλαν εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, αντιδρώντας με την φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ από 23% στο 24%.

Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τις τελευταίες ώρες υπάρχει μια έντονη φημολογία και συνεχείς ανακοινώσεις από τα Μ.Μ.Ε. ότι η κυβέρνηση έχει πρακτικά συμφωνήσει στην αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε διαψεύσει πολλές φορές την εν λόγω αύξηση. 

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μιας και πιστεύουμε ότι αφενός θα «μεγεθύνει» την ακρίβεια και θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και αφετέρου θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά η κυβέρνηση αυξάνοντας τη φοροδιαφυγή. Με την κυβερνητική αυτή επιλογή, αναμένεται να υπάρξουν απανωτές αυξήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης και καθημερινής χρήσης. Σε μια αγορά που ήδη υπολειτουργεί λόγω της δραματικής μείωσης της ζήτησης με την ανεργία στο ζενίθ και την επιχειρηματικότητα σε κατακόρυφη πτώση, η αύξηση του ΦΠΑ θα προκαλέσει ένα ακόμη σοκ που θα μειώσει έτι περαιτέρω τις πωλήσεις και θα συρρικνώσει την κατανάλωση. Αποδεικνύεται εύκολα δε, ότι η αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ είναι ένα αποσπασματικό εισπρακτικό μέτρο που δεν αποδίδει. 

Δεδομένης της σημερινής  οικονομικής δυσπραγίας, κρίνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συρρίκνωσης της επιχειρηματικότητάς και τελικά, μέτρα αυτού του περιεχομένου θα αποτελέσουν μέτρα κατά της ανάπτυξης της οικονομίας. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να σκέφτεται προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση μιας και οι ανταγωνιστές μας στις γείτονες χώρες δουλεύουν με χαμηλότερους συντελεστές. Με την παρούσα επιστολή και εκπροσωπώντας το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας του Νομού Ηρακλείου, εκφράζουμε την δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό μας για αυτό το ενδεχόμενο και αναμένουμε η συγκεκριμένη ρύθμιση να αναθεωρηθεί και να τροποποιηθεί, προς μια κατεύθυνση ευνοϊκότερη προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αγορά. 

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση ή πληροφορία. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook