Στην Ολομέλεια της Βουλής στις 20 Απριλίου 2016, κατά τη συζήτηση του ν/σ: Αγροτικοί συνεταιρισμοί μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις, τοποθετήθηκε ο γραμματέας Κ.Ο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο κ. Κεγκέρογλου μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Στους 15 μήνες  που είναι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία έδειξαν ότι αν δεν μπορούν να ποδηγετήσουν μια διαδικασία, ένα θεσμό, τον υπονομεύουν, τον καταργούν, τον  καταστρέφουν.

Το 2011 η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εισηγήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων μια πολιτική για την ανάδειξη των δυνατοτήτων της Ελλάδας των Περιφερειών.

Ανάμεσα στα άλλα θεσμοθετήθηκε  το καλάθι των προϊόντων και ο νέος θεσμός της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα σε κάθε Περιφέρεια.

Είναι η παραγωγική και δημιουργική κοινότητα της κάθε Περιφέρειας στην οποία εκτός από την Περιφερειακή  Αυτοδιοίκηση, συμμετέχουν  ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί, επιμελητήρια και ιδιωτικές εταιρείες του πρωτογενή και του δευτερογενή τομέα και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς.

Είναι η συνένωση δυνάμεων που έχει ανάγκη κάθε τόπος για να κάνει το άλμα προς τα εμπρός.

Για να βγει η χώρα από τη μιζέρια της ανακύκλησης μέτρων και ύφεσης.

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη που δημιουργήθηκε στην Κρήτη είναι ένα παράδειγμα καλής πρακτικής.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πολλαπλασίασε τα μέλη της και σήμερα έχει στο ενεργητικό της 115 μέλη και 80 πιστοποιημένες επιχειρήσεις.

 Οι βασικοί άξονες δραστηριοποίησης της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

– την πιστοποίηση των τυποποιημένων ποιοτικών προϊόντων με το σήμα «ΚΡΗΤΗ»,

– την πιστοποίηση των χώρων εστίασης ξενοδοχείων και εστιατορίων με το σήμα ποιότητας «ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ»,

– την πιστοποίηση των σημείων πώλησης κρητικών προϊόντων με το σήμα «ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ»,

– την πιστοποίηση των επισκέψιμων οινοποιείων

– την προώθηση και προβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κρήτης και

– τη διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό.

Σε συνάντηση των εκπροσώπων της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης, της Αντιπεριφερειάρχη κυρίας Λιονή  και του Περιφερειακού Συμβούλου κυρίου Μανώλη Χνάρη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσιάστηκε το έργο της  Αγροδιατροφικής Σύμπραξης στην Κρήτη.

Επιπλέον στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής οι περισσότεροι Περιφερειάρχες όταν παρουσιάζουν το έργο τους ξεκινούν από την αγροδιατροφική σύμπραξη.

Στην συνάντηση, στο Υπουργείο τέθηκε το θέμα τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου για τη δυνατότητα των αγροδιατροφικών συμπράξεων των Περιφερειών της χώρας να συμβάλλονται και με ΝΠΔΔ για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του καταστατικού σκοπού τους.

Ο κύριος Μάρκος Μπόλαρης αφού συνεχάρη την Περιφέρεια Κρήτης για το εγχείρημα αυτό το οποίο είναι πρώτο σε επίπεδο Ελλάδας και αποτελεί μια νέα σύγχρονη θεώρηση της ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα.                         

Τόνισε ότι «η  προσέγγιση αυτή είναι ικανή να προσφέρει την αναγκαία δυναμική ώστε τα προϊόντα της Κρήτης να είναι στην πλειοψηφία τους πιστοποιημένα για την ποιότητά τους και να ταξιδεύουν με προστιθέμενη αξία και υπό το σήμα ποιότητας «ΚΡΗΤΗ» στα ακριβότερα ράφια των διεθνών αγορών» και υποσχέθηκε ότι:

Σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, θα στηρίξει οποιαδήποτε θεσμική βελτίωση του νομικού καθεστώτος των αγροδιατροφικών συμπράξεων.

Με το άρθρο 35 του συζητούμενου νομοσχεδίου, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου υπονομεύει και  καταστρέφει τις αγροδιατροφικές συμπράξεις, ότι καλύτερο δημιουργήθηκε την τελευταία χρόνια.

Κύριοι της Κυβέρνησης δεν έχετε το δικαίωμα να πνίγετε τη δημιουργική προσπάθεια της περιφέρειας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook