Αγαπημένες και πεντανόστιμες Σαρικόπιτες, από τον ερασιτέχνη – αλλά με μεγάλη αγάπη στην μαγειρική – Μιχάλη Μπερκάκη

Υλικά: 

  • 1/2 αλεύρι
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 ποτηράκι ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι τσικουδιά
  • λίγο αλάτι
  • 1/2 κιλό ξινομυζήθρα η ανθότυρο

Εκτελεση:

Πλάθουμε αρκετά σφιχτό ζυμάρι.

Ανοίγουμε (σέρνουμε) πολύ λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε λουρίδες.

Απλώνουμε το τυρί μας και διπλώνουμε να κλείσει.

Πιέζουμε καλά να μην ανοίξει.

Περιστρέφουμε και τυλίγουμε την κάθε λωρίδα φύλλου.

Στο τέλος το αποτέλεσμα θυμίζει το "σαρίκι" που τυλίγουν στο μέτωπο τους οι Κρήτες, εξ' ου και η ονομασία "Σαρικόπιτες"

Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.

Τρώγονται σκέτες, αλλά και με μέλι, χαρουπομελο η πετιμέζι.