Από χθες Παρασκευή τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι κανόνες για τη συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων και τις ιατρικές επισκέψεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, κατόπιν σχετικής εντολής του Υπουργείου Υγείας. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την υπουργική απόφαση με αριθ. πρωτ. Γ3γ/οικ.28501/18-04-2016 (ΦΕΚ 1115Β/19-04-2016): 

Επιτρέπεται να συνταγογραφηθεί μια συγκεκριμένη εξέταση μία φορά σε χρονικό διάστημα 20 ημερών. Η επανάληψη της ίδιας εξέτασης για περισσότερες της μίας φορές μέσα στο διάστημα αυτό θα επιτρέπεται μόνο ύστερα από ενδελεχή τεκμηρίωση στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Εξαιρούνται οι κάτωθι εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να επαναληφθούν μετά από χρονικό διάστημα 4 ημερών:
– Γενική Αίματος
– Χολερυθρίνη
– CPK, CPK – MB
– Ηλεκτρολύτες (Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο)
– Σάκχαρο
– Ουρία
– Κρεατινίνη
– Αμυλάση
– INR, PT, PTT
– B-Χοριακή γοναδοτροπίνη
– Γενική Ούρων
– CRP ποσοτικό
– Ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση. 

Η καταχώρηση διαγνωστικών εξετάσεων υψηλού κόστους (άνω των 90€) θα γίνεται αποκλειστικά ύστερα από ενδελεχή τεκμηρίωση στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Ακόμα, ορίζεται ότι ο γιατρός δεν μπορεί να χρεώσει επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ για έναν ασθενή που θα επισκεφθεί σε χρονικό διάστημα 30 ημερών περισσότερες από 2 φορές γιατρό της ίδιας ειδικότητας.

Αν ωστόσο ο ιατρός θελήσει να χρεώσει την επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ, η χρέωση αυτής της επίσκεψης θα επιτρέπεται μόνο ύστερα από ενδελεχή τεκμηρίωση στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Επίσης, ο γιατρός δεν μπορεί να χρεώσει επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ για έναν ασθενή που θα επισκεφθεί στην ίδια ημέρα περισσότερους από 2 γιατρούς διαφορετικής ειδικότητας.

Αν ωστόσο ο γιατρός θελήσει να χρεώσει την επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ, η χρέωση αυτής της επίσκεψης θα επιτρέπεται μόνο ύστερα από ενδελεχή τεκμηρίωση στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook