Ερώτηση προς το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου με θέμα “Διαχείριση απορριμμάτων Δήμου Ηρακλείου και ΠΕΣΔΑΚ” κατέθεσε η δημοτική ομάδα των Ενεργών πολιτών.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

“Κύριε Δήμαρχε

1. Τις τελευταίες ημέρες, παρακολουθούμε μία σειρά από ενέργειες (τύπου fast track) της περιφέρειας για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑΚ με την ενσωμάτωση των Τοπικών Σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων.

Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και έχει και σε μεγάλο βαθμό να κάνει και με το Δήμο Ηρακλείου θα θέλαμε να μας ενημερώσετε στα παρακάτω.

Η περιφέρεια ανέθεσε στις 1-4-2016 (αρ πρωτ. 56911), σύμφωνα με την απόφαση 197/16 Οικονομικής επιτροπής (28-3-2016) την σύμβαση για την ενσωμάτωση των ΤΣΔΑ στον ΠΕΣΔΑ όπου μεταξύ άλλων αναφέρει και τον 4. « επαναπροσδιορισμό και προτεινόμενες τροποποιήσεις εφ όσον χρειαστεί. των στοιχείων εκτροπής και ανακύκλωσης του ΠΕΣΔΑΚ. με βάση τα νέα δεδομένα και απαιτήσεις του νέου ΕΣΔΑ.»
Η διαπιστωτική πράξη του Γ. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης με στοιχεία αρ. 1365/13-04-2016 αναφέρει ότι δίνει αυτή την αρμοδιότητα στην περιφέρεια διότι « …ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ υφίσταται αλλά αδυνατεί να υλοποιήσει τα ΤΣΔΑ αλλά και την ανάλογη τροποποίηση του ΠΕΣΔΑΚ »

Εκτός των ημερομηνιών – 1/4/και 13/4 – δημιουργείται εύλογα και το ερώτημα αν η διαπιστωτική πράξη του Γ. Γραμματέα εκδόθηκε μετά από έκφραση σχετικής αδυναμίας του ΦΟΔΣΑ ή όχι;. Και αν έγινε χωρίς τέτοια συγκατάθεση σε τι ενέργειες προχώρησε ο ΦΟΔΣΑ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου με απόφαση του, το καλοκαίρι του 2015 καθόρισε τον τρόπο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και ζήτησε να ενσωματωθεί αυτός στο περιφερειακό σχεδιασμό. Από τότε. μέχρι και το προηγούμενο διάστημα για την περιφέρεια δεν τίθετο θέμα για αλλαγή του ΠΕΣΔΑΚ διότι θα έμπαινε σε κίνδυνο η υλοποίηση του. Τι άραγε άλλαξε σήμερα και γίνεται αυτή η τροποποίηση. Όμως διαβάζοντας τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στο ΠΕΣΔΑΚ αυτές φαίνεται να απέχουν από την απόφαση του Δ.Σ.

Αναφέρει ότι η μονάδα βιοξήρανσης μετατρέπεται σε ΜΕΑ (μονάδα αξιοποίησης απορριμμάτων και όχι μηχανικής διαλογής και προεπεξεργασίας που αναφέρει η σχετική απόφαση του Δ.Σ.)

Επίσης δυνητικά. δίνεται η δυνατότητα στον δήμο. να δημιουργήσει (δηλαδή μόνος του έξω από τις περιφερειακές χρηματοδοτήσεις ;;) σχετικές υποδομές επεξεργασίας.

Επειδή η τελική έγκριση των αναθεωρημένων ΠΕΣΔΑ θα είναι και η έναρξη της επιλογής ένταξης έργων και δράσεων σε χρηματοδοτήσεις, ο Δήμος Ηρακλείου έχει προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και ενέργειες για εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων ή όχι ;

Επί πλέον στο προτεινόμενο ΠΕΣΔΑΚ η μόνη μονάδα που φαίνεται να επηρεάζεται στα μεγέθη είναι αυτή του Ηρακλείου. Τι πραγματικά συμβαίνει ; Η μείωση αυτή έχει να κάνει με ανατροπή της απόφασης του Δ.Σ. με νέες δικαιολογίες;

2. Το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων για το Δήμο Ηρακλείου που εγκρίθηκε περιέχει χρονοδιάγραμμα στο οποίο για το πρώτο τρίμηνο του 2016 περιλαμβάνονται μία σειρά από δράσεις οι οποίες – μέχρι σήμερα τέλος 4 /2016 – δεν έχουν υλοποιηθεί. Επειδή τις καθυστερήσεις αυτές. αλλά και την ανάγκη βελτίωσης και τροποποίησης του χρονοδιαγράμματος. τα είχαμε επισημάνει και στην συζήτηση – δυστυχώς οι εξελίξεις μας επιβεβαιώνουν – ερωτάται η Δημοτική αρχή τι μέτρα θα πάρει ώστε να επιταχυνθούν οι απαραίτητες δράσεις υλοποίησης του ΤΣΔΑ.

3. Ένα περίπου χρόνο τα απορρίμματα του Δήμου δεν υποβάλλονται σε καμία μέθοδο διαχείρισης και εντελώς ανεπεξέργαστα καταλήγουν στους Πέρα Γαλήνους. Είναι κατανοητό ότι αυτή η κατάσταση με πολλές και επιβαρυντικές επιπτώσεις (περιβάλλον. οικονομία κλπ) πρέπει να αντιμετωπιστεί και να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση. Η καθυστέρηση αυτή βαρύνει και την Δημοτική αρχή και πρέπει να ξεπεραστεί άμεσα. Οι αναφορές. περί μη αρμοδιότητας. σήμερα δεν μπορούν να πείσουν κανένα. ΕΣΔΑΚ – ΦΟΔΣΑ – παραλείψεις – καθυστερήσεις – πολιτικές επιλογές. δεν μπορούν να γίνονται και να παραμένουν.

Τις επιπτώσεις τις επωμίζεται η πόλη. οι δημότες και δικαιολογίες δεν υπάρχουν.

Για την δημοτική ομάδα των

ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ηλίας Λυγερός”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook