Στην πανελλαδική απεργία για το εμπόριο την Κυριακή 24 Απριλίου, συμμετέχει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Η ένωση, με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους στα καταστήματα σε απεργία και σε συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 10:30 μπροστά από τα δικαστήρια Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρεται:

“Συνάδελφοι,  συναδέλφισσες,

Η λειτουργιά των καταστημάτων την Κυριακή καταργεί στην πράξη μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος : την κατοχύρωση της Κυριακής ως μέρα ανάπαυσης, ελεύθερου χρόνου, οικογενειακής, κοινωνικής δραστηριότητας για όλους τους εργαζόμενους.

Η Κυριακή είναι η μέρα που ανήκει στους εργαζόμενους και όχι στους εργοδότες, οι οποίοι στερούνται το δικαίωμα να απαιτήσουν την εργασία των εργαζομένων, παρά μόνο με πολλαπλάσια αμοιβή  και επιπλέον μέρα ξεκούρασης.

Η εργασία τη Κυριακή σε συνδυασμό με τις γενικότερες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις οδηγούν τους εμποροϋπάλληλους να εργάζονται με ολοένα και χειρότερους όρους, χωρίς συμβάσεις και ωράρια, με μισθούς των 400 και 500 ευρώ, με δουλειά χωρίς ανάσα και κάτω από την τρομοκρατία και το φόβο του εργοδότη.

Από την άλλη πλευρά οι μεγαλέμποροι αυξάνουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους, μειώνουν το μισθολογικό κόστος, ρίχνονται στον ανταγωνισμό μεταξύ τους για το ποιος θα κυριαρχήσει στην αγορά. Οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις γιγαντώνονται&προχωρούν σε ανακατατάξεις, μειώνουν το προσωπικό, απολύουν, επιβάλουν μειώσεις μισθών,  ενώ οι μικροί, φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι έμποροι φυτοζωούν, πολλοί δεν αντέχουν και βάζουν λουκέτο.

Από αυτόν τον ανταγωνισμό, προκειμένου να βγει ενισχυμένη η επιχείρηση από τη κρίση, χαμένοι βγαίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό δεν πρέπει να αποδεχτούμε νέες θυσίες. Αντίθετα να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση! 

Η Ένωση ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί όλους του συναδέλφους να συμμετέχουν στην οργάνωση της απάντησης μας μπροστά στο νέο κύμα επίθεσης που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τις απαιτήσεις των μεγαλεμπόρων για δουλειά 7 μέρες την εβδομάδα με εξαντλητικά ωράρια, πενιχρούς μισθούς και τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Τώρα, περισσότερο  από κάθε άλλη φορά πρέπει να αντιταχθούμε στα σχεδία της κυβέρνησης και των δανειστών που από κοινού αποφασίζουν αλλεπάλληλα μέτρα, ετοιμάζουν τον περαιτέρω σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας, τα νομοθετούν μέσα στη βουλή και έχουν ένα στόχο: να ενισχύσουν με κάθε μέσο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων.

Η στάση της κυβέρνησης μόνο ανησυχία μπορεί να προξενεί στους εργαζόμενους. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η κυβέρνηση δήλωνε αποφασισμένη να καταργήσει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Πολύ γρήγορα πέταξε το μπαλάκι στις περιφέρειες και τους δήμους.

Στην πράξη η κυβέρνηση όχι μόνο δεν νομοθέτησε τη κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας αλλά συνέχισε ανεμπόδιστα το μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων για 8 Κυριακές τον χρόνο. Αποδεικνύεται πως δεν πρέπει να δείχνουμε καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις.  Είναι κυβερνήσεις υπέρ των εργοδοτών. 

Η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  όχι μόνο εφαρμόζει τους νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις  ΝΔ- ΠΑΣΟΚ , αλλά φέρνει και χειρότερους νομούς που θα επιδεινώσουν τη ζωή μας. Είναι ξεκάθαρο πως είναι πιστός ακόλουθος των εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αυτοί που δίνουν τις κατευθύνσεις για τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται.

Το χτύπημα στα  ασφαλιστικά μας δικαιώματα, η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, η πλήρης  διάλυση των εργασιακών σχέσεων, οι απολύσεις, η απληρωσιά, η εντατικοποίηση της εργασίας μας οδηγούν στην ανέχεια και την εξαθλίωση.

Οι κατακτήσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες, δέχονται το νέο σαρωτικό χτύπημα που επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς καθιστά τα κοινωνικά ασφαλιστικά δικαιώματα ατομική ευθύνη των ασφαλισμένων, ωθώντας τους προς την ιδιωτική ασφάλιση, για ακόμη πιο πλούσια κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών της Υγείας και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Να μην πέσουμε θύματα της μοιρολατρίας και της ηττοπάθειας που μας καλλιεργούν, ώστε να περάσουν τα μέτρα άγριας σκληρότητας χωρίς αντιδράσεις. Για το δικαίωμα της Κυριακάτικης Αργίας είναι να παλέψουμε, να μην παραιτηθούμε από το αίτημα για Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής – Αργίας!

Σήμερα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, παραγωγικές, επιστημονικές, τεχνολογικές για να υπάρχει φιλολαϊκή ανάπτυξη, αξιοπρεπής ζωή, δουλειά με δικαιώματα. Μπροστά σ’ αυτή την επίθεση κανένας εργαζόμενος να μην μείνει με σταυρωμένα τα χέρια! Μπορούμε να διεκδικήσουμε την ζωή που μας αξίζει.

Έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε την ζωή που ετοιμάζουν για εμάς& τα παιδιά μας. Μέσα από τους χώρους δουλειάς, μέσα απ’ το σωματείο μας να ακυρώσουμε στην πράξη τους σχεδιασμούς τους.

Κριτήριο για τον κάθε εργαζόμενο πρέπει να είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών! Να έχει σταθερή εργασία, αξιοπρεπή μισθό&όχι συμβολική ενίσχυση, να πληρώνεται στην ώρα του&όχι όποτε θελήσει ο εργοδότης ή το επιτρέπει η κερδοφορία του!

Να μην τρέμει τη στιγμή που θα αρρωστήσει και δε θα έχει ιατρική-φαρμακευτική κάλυψη, να έχει προστασία στον επαγγελματικό κίνδυνο και στις σύγχρονες επαγγελματικές ασθένειες που μαστίζουν όλο και περισσότερους κλάδους!

Να έχει σύνταξη όταν θα φεύγει κατάκοπος από την εργασία και όχι φιλοδώρημα που θα τον διατηρεί στην ανέχεια! Να έχει την Κυριακή για εκείνον και την οικογένειά του !

Προετοιμαζόμαστε για 48ωρη απεργία την ημέρα που η κυβέρνηση θα τολμήσει να φέρει τον νόμο – λαιμητόμο για συζήτηση στη Βουλή

Συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία για το εμπόριο την  Κυριακή 24 Απριλίου και δίνουμε ραντεβού στις 10.30 π.μ. έξω από τα Δικαστήρια.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook