Η Ελλάδα συζητά με την ΕΕ να πάρει δάνειο έως 50 δις. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για να επαναγοράσει χρέος της περίπου στο 75% της ονομαστικής του αξίας, καθώς και να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. ευρώ σε 30 χρόνια και να μειωθεί το επιτόκιό του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα υπογράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα και επικαλείται τραπεζικές πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων, όπως αναφέρεται σε κείμενο που παρουσιάζεται στην ιστιοσελίδα του in.gr.

Αν υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο αυτό, αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από το ΕΤΧΣ για να επαναγοράσει ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περίπου στο 70% της ονομαστικής τους τιμής.

Στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων θα προσφερθεί μία παράταση από 5 έως 10 χρόνια για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος και χαμηλότερα επιτόκια.

«Οι επίσημες συζητήσεις για το πακέτο είναι σε εξέλιξη, αλλά βρίσκονται ακόμη σε αρχική φάση», είπε ένας τραπεζίτης στην εφημερίδα.

Η συμφωνία, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, ενώ προστίθεται πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία είναι αντίθετη στη συγκεκριμένη χρήση των πόρων του ΕΤΧΣ».

Άλλος τραπεζίτης που μίλησε στην εφημερίδα είπε ότι περίπου το 15% έως 20% του χρέους της Ελλάδας, συνολικού ύψους 330 δισ. ευρώ, μπορεί να αγορασθεί από την αγορά, αν το πακέτο αποφασισθεί φέτος, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει για δανεισμό στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μέσα στο 2012.

«Σε αντάλλαγμα», πρόσθεσε ο τραπεζίτης, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυστηρές μεταρρυθμίσεις, με την παράταση του τριετούς προγράμματος του Μνημονίου που συμφώνησε με το ΔΝΤ και την ΕΕ.