Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες και η Standard & Poor's, μία ημέρα μετά τη Moody's, διαμηνύοντας στις ΗΠΑ ότι υπάρχει πιθανότητα 50% υποβάθμισης της κορυφαίας πιστοληπτικής τους αξιολόγησης, σήμερα στο ΑΑΑ, στην περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει σύντομα σε αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους τους.

Θέτοντας τις ΗΠΑ σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή αρνητική προοπτική, η S&P αποτελεί τον τελευταίο οίκο αξιολόγησης που προειδοποιεί ότι η υποβάθμιση μπορεί να έρθει σύντομα ακόμη και εντός του μηνός, εάν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και στους Ρεπουμπλικανούς παραμείνουν σε αδιέξοδο.

Προσέθεσε δε, ότι μία πιθανή υποβάθμιση θα είναι της μιας ή περισσότερων βαθμίδων. Μάλιστα, ο αξιωματούχος Τζον Τσάμπερς της S&P ανέφερε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ τους προσεχείς τρεις μήνες, ακόμη και στην περίπτωση που οι διαμορφωτές πολιτικής καταλήξουν σε συμφωνία για αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.

Μία ημέρα νωρίτερα, η Moody's είχε προειδοποιήσει και αυτή τις ΗΠΑ ότι θα χάσουν την κορυφαία τους αξιολόγηση τις προσεχείς εβδομάδες, εάν οι διαμορφωτές πολιτικές δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το χρονικό περιθώριο της 2ης Αυγούστου.

Στην περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση δεν καταφέρει να δανειστεί περισσότερα χρήματα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην ανταποκριθεί στις προγραμματισμένες πληρωμές γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου, ομολόγων και άλλων χρεογράφων που έχουν στα χέρια τους επενδυτές.

Σχέδιο δράσης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέκοψε χθες τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να δώσει στους ηγέτες του Κογκρέσου την ευκαιρία να ανασυγκροτηθούν και να οργανώσουν ένα σχέδιο δράσης για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, που πιθανότατα να συνεχιστούν εντός του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με γερουσιαστές, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα σχέδιο που προβλέπει αύξηση του ορίου του χρέους κατά 2,4 τρισ. δολάρια, μείωση δαπανών καθώς και κάποια τροποποίηση στον προϋπολογισμό.

Καταναλωτικό κλίμα

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2009 επιδεινώθηκε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με έρευνα του Reuters και του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, ενώ ο δείκτης μεταποίησης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης παρουσίασε απρόσμενη συρρίκνωση για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ μειώθηκαν 0,2% τον Ιούνιο, καταγράφοντας την πρώτη μηνιαία πτώση σε διάρκεια ενός έτους, με τον ετήσιο πληθωρισμό όμως να παραμένει αμετάβλητος στο 3,6%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

naftemporiki