Επίκαιρη ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα τη λειψυδρία στο Νομό Χανίων που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

“Για ακόμα μια χρονιά, και σε μεγαλύτερη έκταση από ποτέ, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και συνολικά ο λαός των Χανίων έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας.

Ενώ ο Νομός Χανίων είναι από αυτούς με τα υψηλότερα ποσά βροχόπτωσης στην Ελλάδα και θα μπορούσε να είχε λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας με κατασκευή του φράγματος της λεκάνης του Ταυρωνίτη (Σεμπρωνιώτη, Παπαδιανών) με χαμηλό κόστος λόγω υψομέτρου, δεδομένου ότι  η μελέτη τους έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, το πρόβλημα αυτό τείνει να γίνει μόνιμο. Κάθε χρόνο πάνω από 1.000.000 m3 νερού καταλήγουν στη θάλασσα λόγω της έλλειψης των αναγκαίων έργων υποδομής παρόλο που υπάρχουν για πολλά από αυτά οι αναγκαίες μελέτες εδώ και δεκαετίες.  Τα έργα αυτά δεν υλοποιούνται ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που δεν τα θεωρεί επιλέξιμα έργα.

Παράλληλα, οι αγρότες του Ν. Χανίων αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην άρδευση των καλλιέργειών τους, ειδικά στη Χρυσοσκαλίτισσα και τα Λιβάδια, στην περιοχή του Ελαφονησίου. Ενώ είχαν κατασκευαστεί τη δεκαετία του `90 από το Υπουργείο Γεωργίας, δύο λιμνοδεξαμενές (Αγ. Θεοδώρων και Χρυσοσκαλίτισσας), η πρώτη έπαθε σοβαρή ζημιά με αποτέλεσμα να χαθεί όλο το νερό που ήταν αποθηκευμένο και να μείνουν χωρίς νερό, τουλάχιστον 1000 στρέμματα κηπευτικών και δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα, ενώ η δεύτερη δεν λειτούργησε ποτέ, λόγω κακοτεχνιών. Η δε μελέτη αποκατάστασης εκκρεμεί χρόνια τώρα στο Υπουργείο. 

Tα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, στην φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης και την νέα ΚΑΠ, που πετσοκόβει τις επιδοτήσεις και συρρικνώνει το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα ακόμα περισσότερο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί,

Τι μέτρα προτίθεται να πάρουν για την άμεση και οριστική επίλυση των προβλημάτων λειψυδρίας, συνολικά στην Π.Ε. Χανίων, με τη δημοπράτηση του φράγματος του Ταυρωνίτη, καθώς και της ύδρευσης – άρδευσης στις περιοχές Χρυσοσκαλίτισσας, Λιβάδια, με τη γρήγορη αποκατάσταση των δυο λιμνοδεξαμενών (Χρυσοσκαλίτισσα και Αγ. Θεοδώρων) ή τη χωροθέτηση νέας.

Ο βουλευτής

Μανώλης Συντυχάκης”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook