Εμπαιγμό προς τους εργαζόμενους χαρακτηρίζει τα κοινωφελή προγράμματα απασχόλησης, η επιτροπή εργαζομένων στα 5μηνα κοινωφελή Χανίων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

"Εμείς οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα στα Χανιά , ενώνουμε τις φωνές μας με τους συναδέλφους από τις Περιφέρειες , τα Υπουργεία και τους Δήμους από όλη την Ελλάδα. Η εργασία που διεκπεραιώνουμε καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η οποία με την απουσία μας, με την λήξη της σύμβασης μας, θα υποστεί σοβαρή απορύθμιση . Μπροστά στο εργασιακό καθεστώς τον πενταμήνων, έχουμε να δηλώσουμε ότι πρόκειται για εμπαιγμό προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποκύψουν λόγω της παρατεταμένης ανεργίας.

Είναι εμπαιγμός για τους έξης λογούς:

•    Πενιχρές οικονομικές απολαβές (495ευρώ), οι οποίες για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών είναι ακόμα χειρότερες (432ευρώ). 
•    Χρόνος εργασίας ο οποίος δεν είναι αρκετός ώστε κάποιος να θεμελιώσει επίδομα ανεργίας μετά την λήξη από τον ΟΑΕΔ 
•    Μη ικανός χρόνος ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρον οι δυνατότητες των εργαζομένων, αφού μόλις   μπουν στο κλίμα της εργασίας , φτάνει το τέλος του προγράμματος. 
•    Μη μόνιμη εργασία. 

Διεκδικούμε:

•    Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
•    Να σταματήσουν τώρα τα προγράμματα της  φτώχιας και τις μιζέριας.
•    Προσλήψείς μόνιμου προσωπικού για το σύνολο των υπηρεσιών.
•    Κανένας εργαζόμενος να μην έχει μισθό κάτω από τα 751,00 ευρώ.

Έχουμε να δηλώσουμε, ότι δεν είμαστε ένα στατιστικό στοιχείο στα χέρια της κυβέρνησης, άλλα ανθρώπινες ψυχές, οι οποίες πέρα από τις δυσκολίες που τους έχει επιφυλάξει  η ζωή έχουνε χτυπηθεί από το καθεστώς της λιτότητας  και των αντιλαϊκών πολιτικών. Είμαστε ως επί το πλείστον άτομα του μόχθου ,με οικογένειες, άλλα και άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να επιλεγεί κάποιος σε αυτά τα προγράμματα πέρα από την ανεργία, που στις δίκες μας περιπτώσεις ξεπερνά τα 3 έτη. Κάτω από τις συνθήκες αυτές, είναι δεδομένο ότι το δικαίωμα στην σύνταξη είναι τουλάχιστον ουτοπικό καθώς η χρονική περίοδος που θα έπρεπε να καλύψουμε εργασιακά είναι αδύνατον να καλυφθεί. Επίσης πρέπει να πλήρη και εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία είναι πενιχρά έως μηδαμινά.

Ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Να είμαστε κανονικοί εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι ώστε να έχουμε κανονικό μισθό και όχι τα ψίχουλα των 495 ευρώ που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας.

Σήμερα παλεύουμε για να μην ξανά γυρίσουμε στην ανεργία και την ανασφάλεια, αναρωτώμενοι για το τι θα μας ξημερώσει. Δεν μπορεί μια ζωή να εξαρτιόμαστε από τη πενιχρή σύνταξη των γονιών μας. Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για τους εαυτούς μας και για τα παιδιά μας. Απαιτούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Παλεύουμε για ένα δικαίωμα που θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο, το δικαίωμα στην εργασία. 

Καλούμε την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου να πάρουν, άμεσα, ανοιχτά θέση σχετικά με τον δίκαιο αγώνα μας.

Ζητάμε απο τον Χανιώτικο λαό να μας συμπαρασταθεί και να δείξει έμπρακτα την υποστήριξη του, είτε μεμονωμένα είτε μέσα από τους μαζικούς φορείς του Νομού. Να δηλώσουμε έτσι για μια ακόμα φορά ότι μπροστά στις δυσκολίες μπορούμε ενωμένοι να δημιουργήσουμε μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία με κατοχυρωμένο το δικαίωμα της εργασίας για όλους μας."