Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, με ανακοίνωσή του, διαμαρτύρεται για τη διαγραφή συμβεβλημένων γιατρών ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ από τη λίστα του ΙΚΑ. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων:

 «Διαμαρτυρόμαστε για την διαγραφή από την λίστα συμβεβλημένων γιατρών ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ που παρέχουν υπηρεσίες από τον Φεβρουάριο στους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α., οι οποίοι υπερέβησαν ένα άγνωστο σε εμάς «μέσο όρο επισκέψεων» για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2011 σύμφωνα με την εξήγηση που μας δόθηκε από την διοίκηση του ΙΚΑ.

Θυμίζουμε ότι τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατούσε στο «σύστημα περίθαλψης ΙΚΑ» και την ύπαρξης εκατοντάδων χιλιάδων ραντεβού σε εκκρεμότητα ζητήθηκε από τους ιδιώτες γιατρούς να καλύψουν τους ασφαλισμένους.

 Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο υπήρξε ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση ασφαλισμένων-ασθενών σε όλα τα ιδιωτικά ιατρεία, ενώ οι γιατροί δεν είχαν ποτέ ενημερωθεί ότι υπάρχει ανώτατο όριο επισκέψεων. Από τον Απρίλιο εφαρμόσθηκε το πλαφόν 80/100 (επισκέψεις/συνταγές), το οποίο όπως έχουμε καταγγείλει προς κάθε κατεύθυνση, δυσκολεύει τη δουλειά των γιατρών και τη ζωή των ασφαλισμένων, αφού δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες των 50.000+ ασφαλισμένων του νομού.

Παρ’ όλα αυτά τηρείται από τους γιατρούς απαρέγκλιτα. Επιπλέον η εξαίρεση από τη λίστα 20 περίπου γιατρών (επί συνόλου 60) για εντελώς τυπικούς λόγους τοπικά αλλά και ο περιορισμός πανελλαδικά κατά το 1/3 περίπου των συνεργαζόμενων γιατρών δείχνει πως αντιλαμβάνεται η Διοίκηση ΙΚΑ και το υπουργείο την συνεργασία αυτή και προϊδεάζει για την επόμενη μέρα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Καλούμε την Διοίκηση του Ι.Κ.Α να ανακαλέσει την απόφαση για τη διαγραφή των γιατρών χωρίς αποδεδειγμένα στοιχεία κατάχρησης η παράτυπων πράξεων, να συμπεριλάβει άμεσα σε νέες λίστες όλους τους γιατρούς που επιθυμούν να συνεργασθούν αν τελικά η ελεύθερη επιλογή γιατρού δεν είναι ρητορικό σχήμα και να αναπροσαρμόσει το πλαφόν των επισκέψεων-συνταγών, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του Νομού».