Αποκαρδιωτική ήταν η εικόνα στη νότια περιοχή του Ρεθύμνου μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την Σαχτουριανή και Μελαμπιανή Γιαλιά. Χιλιάδες στρέμματα καμένης γης και περιουσίες που έγιναν κάρβουνο είναι ότι απέμεινε από την μανία της πύρινης λαίλαπας που για περισσότερες από επτά ώρες μαίνονταν ανεξέλεγκτη.

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της περιοχής κάνοντας τον τραγικό απολογισμό βλέποντας κόπους μιας ζωής, το βιος τους ολόκληρο να καταστρέφονται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Η πρώτη εικόνα αναφέρεται σε περισσότερα από επτά χιλιάδες καμένα ελαιόδεντρα και σε τρεις χιλιάδες στρέμματα καμένης γης

Η καταστροφή είναι τεράστια, ενώ για αρκετούς από τους πληγέντες οι ελαιώνες αποτελούσαν τη βασική πηγή εσόδων. Ήδη, ο δήμαρχος της περιοχής επικοινώνησε με τον ΕΛΓΑ αλλά και με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μανόλη Όθωνα, ώστε το αρμόδιο κλιμάκιο να βρεθεί στην περιοχή, να κάνει αυτοψία καταγράφοντας τις ζημιές για να ξεκινήσει το δυνατόν συντομότερα η διαδικασία των αποζημιώσεων για τους δικαιούχους.

Ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Πιπεράκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Υπάρχουν ακόμα μικροεστίες από ελιές που καίγονται. Έχουν παραμείνει όλες οι επίγειες δυνάμεις σε επιφυλακή υπό τον φόβο αναζωπύρωσης. Η καταστροφή είναι τεράστια, έχω ήδη επικοινωνήσει με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ. Όθωνα, προκειμένου να δούμε πώς και με ποιον τρόπο θα ενεργοποιήσουμε την κρατική μηχανή για άμεση παρέμβαση από τον ΕΛΓΑ για να αποζημιωθούν οι πληγέντες, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν πλέον καμιά ελιά».

Από ανθρώπινο λάθος η φωτιά


Εν τω μεταξύ ένα άτομο, η ταυτότητα του οποίου είναι γνωστή στις ανακριτικές αρχές της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αναζητείται στα πλαίσια του αυτοφώρου ως υπαίτιος για την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Όλες οι ενδείξεις και τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η φωτιά εκδηλώθηκε από ανθρώπινο λάθος και πιο συγκεκριμένα από απροσεξία κατοίκου, ο οποίος εκτελούσε εργασίες στην περιοχή σε απόσταση αναπνοής από το χωριό, όταν ένας σπινθήρας προκάλεσε την πρώτη φλόγα, η οποία εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Ρεθεμνιώτικα Νέα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook