Μέρες Μαΐου 2015 θυμίζει η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές συνεχίζονται επί μακρόν και όπως φαίνεται δημιουργείται η ανάγκη για εξασφάλιση ενός «μαξιλαριού», προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο οικονομικής ασφυξίας.

Πέρσι είχαν συγκεντρωθεί ποσά από διάφορους φορείς, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Φέτος, η προσπάθεια συγκέντρωσης των ταμειακών διαθεσίμων άρχισε -κατά τις πληροφορίες- στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς η συμφωνία με τους θεσμούς δεν έχει κλείσει και πλησιάζει επικίνδυνα το χρονικό όριο που έχει θέσει τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Οι δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης και υπεύθυνοι για το βασικό κορμό της διαπραγμάτευσης έχουν προειδοποιήσει ότι αν η αξιολόγηση τραβήξει έως τον Μάιο – Ιούνιο «καήκαμε».

Και μπορεί να υπάρχει συμφωνία, κατά 95% -σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ-, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το πακέτο των μέτρων 5,4 δισ. ευρώ της τρέχουσας αξιολόγησης, ωστόσο το νέο και βασικό αγκάθι των διαπραγματεύσεων είναι η υιοθέτηση των μέτρων – εγγυήσεων ή αλλιώς «αυτόματου κόφτη δαπανών», ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Καθώς οι δανειστές ζητούν να υιοθετηθούν όλα τα μέτρα άμεσα, η θέση της κυβέρνησης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη και όπως όλα δείχνουν οι διαπραγματεύσεις πολύ δύσκολα θα ολοκληρωθούν πριν από το Πάσχα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η οικονομική ασφυξία και η επανάληψη των ημερών του Μαΐου 2015 δεν μπορεί να αποκλειστεί. Έτσι, η κυβέρνηση άρχισε και πάλι να συγκεντρώνει τα αποθεματικά φορέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν ζητηθεί τα ταμειακά διαθέσιμα από τον ΟΑΕΔ, την ΕΥΔΑΠ, τον ΕΟΠΥΥ, το Ταμείο Νομικών και τη Βουλή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook