Μεγάλης έκτασης πείραμα στις προβλησθείσες ελιές της Απουλίας από το βακτήριο Xylella Fastidiosa πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Τα συμπεράσματα του πειράματος, που είχε ως στόχο να βρουν οι ερευνητές θεραπεία για το συγκεκριμένο βακτήριο, δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικό άρθρο από την EFSA, στα αγγλικά. Σύμφωνα με αυτό, τα συμπεράσματα είναι τα εξής:

1) Οι υπό εξέταση θεραπείες μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του X. fastidiosa σε ελαιόδεντρα, αλλά δεν εξαλείφουν το βακτήριο από τα μολυσμένα φυτά.

2) Δεν υπάρχει σήμερα γνωστή θεραπεία για την εξάλειψη του παθογόνου παράγοντα, σε συνθήκες αγρού.

3) Οι ορθές πρακτικές διαχείρισης των ελαιώνων, που εφαρμόστηκαν σε συνδυασμό με τις υπό αξιολόγηση θεραπείες, ενδεχομένως να συνέβαλαν στην καταγραφόμενη έντονη ανάπτυξη και βελτιωμένη εμφάνιση των νοσούντων φυτών.

4) Παρά το ότι βλέπουμε πιο έντονη ανάπτυξη και υγιή εμφάνιση, οι ελιές παραμένουν συστημικά μολυσμένες από το βακτήριο και θα μπορούσαν να ενεργήσουν ως πηγές μόλυνσης για άλλα φυτά.

5) Θεραπείες δοκιμάστηκαν σε σύντομα χρονικά διαστήματα (π.χ. κάθε 8 εβδομάδες) και σε συνδυασμό με εντατικές πρακτικές διαχείρισης, κατά τη διάρκεια αυτής της πειραματικής φάσης, μπορεί να απαιτηθούν περαιτέρω προσαρμογές στη συχνότητα των θεραπειών. Επιπλέον, μόνο επεξεργασίες που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια διαφορετικών εποχών μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα αυτών των προσεγγίσεων.

6) Αν και πολλά προϊόντα ορείχαλκου χρησιμοποιούνται για τη λίπανση και την αντιμετώπιση των ασθενειών στη συμβατική και τη βιολογική γεωργία, οι αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη χρήση τους είναι η συσσώρευση υπολλειμμάτων ορείχαλκου στο έδαφος, με προβλήματα από την τοξικότητα του μετάλλου και την πιθανή μείωση της βακτηριακής ευαισθησίας.

Ως εκ τούτου, οι μακροπρόθεσμες μελέτες απαιτούνται για να επιβεβαιώσουν ότι οι θετικές επιπτώσεις στην απόδοση των καλλιεργειών μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια και δεν αντισταθμίζονται από δυσμενείς συνέπειες για το περιβάλλον.

Με βάση τα αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν μέχρι σήμερα, η EFSA θεωρεί ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη μακροχρόνια χρησιμότητα αυτών των θεραπειών. Παρά την προκαταρκτική φύση της πειραματικής μεθόδου, τα αποτελέσματα και τη στατιστική ευρωστία τους, λόγω του μικρού αριθμού των φυτών, το Συμβούλιο αναγνωρίζει τις δυνητικά θετικές επιδράσεις αυτών των θεραπειών στην παράταση της παραγωγικής φάσης της ελιάς. Χρειάζεται, βέβαια, μία πειραματική επικύρωση με δεδομένα από μακροχρόνια πειράματα και σε διαφορετικές εποχές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook